Újabb latin-amerikai országban győzött egy radikális baloldali politikus. Ollanta Humala helyi idő szerint vasárnap éjszaka, az urnák zárása után több mint hét órával közölte, hogy ő győzött az elnökválasztás második fordulójában.

A 48 éves Humala támogatói üdvrivalgása közepette azt mondta, képes egy igazságosabb országot megteremteni. A tömegben többen táncra perdültek, mások azt skandálták, hogy "Humalát elnöknek, soha többet Fujimorit". Hasonló ünneplések kezdődtek Peru-szerte. Az egyik ilyen helyen elégették Fujimori képmását.

A választások nem hivatalos végeredménye szerint Humala a szavazatok 51,5 százalékával nyert. Ellenfele, a börtönbüntetését töltő egykori perui elnök, Alberto Fujimori 35 éves lánya, Keiko Fujimorival szemben, aki a voksok 48,5 százalékát gyűjtötte össze.

Ollanta Humala megválasztása hatalmas diadal a dél-amerikai ország széles tömegei és a gazdasági elit által elfeledett szegény indiánok számára. A jövendő államfőre az a feladat vár, hogy eleget tegyen a szegények elvárásainak, a szociális gondoskodás fokozásának.

A kampány során Humala nagyobb részesedést ígért a szegény tömegeknek az andoki ország gazdag ásványkincseinek értékesítéséből. Vasárnap este, hívei körében tartott nagygyűlésen Humala kijelentette: elnökként azon fog fáradozni, hogy a tíz éve tartó gazdasági fellendülést a peruiak által óhajtott szociális kiegyenlítődés előmozdítására használja fel. Ígérete szerint ehhez meg fogja adóztatni a bányászati ágazatban elért tekintélyes profitokat, továbbá mérsékelni fogja a Peru által exportált földgáz mennyiségét, hogy a hazai lakosság olcsóbban juthasson hozzá e fűtőanyaghoz. „A peruiak mindenek előtt!” - tette hozzá.

Az új perui államfő első számú feladata lesz, hogy szétossza a tekintélyes (tavaly 8,7 százalékos) gazdasági növekedésnek köszönhető jólétet abban az országban, ahol kiáltó az egyenlőtlenség. Peru tengerparti vidékén (beleértve a fővárost, Limát, ahol a 28 milliós lakosság egyharmada él) a fehér bőrű elit ma sem vesz tudomást az ország belsejében, az Andok és az Amazonas elmaradott vidékén élő, zömmel indián lakosság nyomoráról. Az Andok településein élők 60 százaléka a szegénységi szint alatt vegetál.

A demokratikusan megválasztott elnök ellen már az elnökválasztás másnapján támadást indított a tőke; különböző spekulációknak köszönhetően szinte azonnal zuhant a limai értéktőzsde vezető indexe. A részvényárak néhány óra alatt 12,5 százalékot estek. Az eredmények hétfői kihirdetését követően már kora reggel 8,7 százalékot gyengült a részvények értéke. Ezért később átmenetileg fel is függesztették a kereskedést a limai értéktőzsdén. A külföldi befektetők félelme Humalával szemben, hogy jogosan növelni fogja a kivetendő adókat a bányászati iparágban (ez a perui GDP egy igen jelentős része), másfelől fokozni szeretné az állam befolyását olyan stratégiai szektorokban, mint például az elektromos áram.

Kapcsolódó cikk: A perui elnökválasztások nyomán úgy tűnik, újabb országban nyerhet a markáns baloldal a kontinensen