Június 3-án volt 80 éves Raúl Rúz Castro, Kuba párt- és állami vezetője, aki öt éve lett bátyja, Fidel Castro utódja.

A fivérek annak idején együtt harcoltak a hegyekben Fulgencio Batista diktatúrája ellen, együtt győztek, és együtt vezették Kubát fél évszázadon át.

A két testvér tökéletes ellentéte egymásnak: a karizmatikus Fidel a forradalom jelképe lett, az alacsony termetű és zárkózott Raúl a háttérbe vonulva dolgozott.

A Castro-fivérek Kuba keleti felében, egy farmon nőttek fel, mindketten a jezsuiták havannai gimnáziumába, az ország legjobb iskolájába jártak. Raúl egyetemi évei alatt, bátyjánál korábban lett kommunista, az Amerika-barát diktatúra ellensége. 1953-ban bátyja oldalán részt vett a Moncada laktanya ostromában, emiatt 13 év börtönre ítélték. 1955-ben nemzetközi nyomásra kiszabadult, ezután Mexikóba ment, ahol Fidellel és Ernesto "Che" Guevarával gerillacsapatot szerveztek.

A 82 ember 1956. december 2-án szállt partra Kubában, a hadsereggel való összecsapások után a maroknyi túlélő a Sierra Maestra hegyeibe vette be magát. A gerillaharcok során Raúl bebizonyította rátermettségét, ezért egyre komolyabb feladatokat bíztak rá.

A forradalom 1959. január 1-jei győzelme után a hadsereg főparancsnoka, védelmi miniszter lett, az államtanács és a minisztertanács első elnökhelyettese, a kommunista párt másodtitkára volt.

A testvérek szoros együttműködésének köszönhetően Kuba fél évszázadon át tudott harcolni a határaitól csak néhány száz kilométerre fekvő szuperhatalom Egyesült Államokkal.

Fidel Castro egészségének gyengülése után, Raúl 2006. július 31-én ideiglenes hatállyal átvette az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári tisztségét. 2008-ban öt évre hivatalosan is az államtanács elnökévé választották, egyúttal ő lett a minisztertanács elnöke is. A Kubai Kommunista Párt élére hivatalosan idén áprilisában került.

Raúl feleségével, a 2007-ben elhunyt Vilma Espínnel a forradalom idején ismerkedett meg, és négy gyermekük született. Vilma Espin Guillois a Kubai Nők szövetségének volt a vezetője. Házasságukból három lány (Déborah, Mariela és Nilsa) és egy fiú (Alejandro) született.

Mariela lányuk vezeti jelenleg a kubai National Center for Sex Educationt, az Országos Szexuális Oktatási Központot. Erről szóló könyvei magyarul is megjelentek.