Visszatérhet hazájába Manuel Zelaya, a 2009-ben puccsal megdöntött és száműzött hondurasi elnök az utódjával a kolumbiai Cartagenában vasárnap aláírt egyezmény értelmében, amely pontot tehet a közép-amerikai országban közel két éve tartó politikai válság végére. A Nicaraguából hazatérő Zelayát a tegucigalpai repülőtéren a rekkenő hőség ellenére órák óta várakozó híveinek ezrei üdvözölték.

Porfirio Lobo, a puccsista hondurasi „államfő” szerint a megállapodás a nemzeti béke és harmonikus együttélés záloga, és egyúttal utat nyithat Honduras számára ahhoz, hogy visszaléphessen az Amerikai Államok Szervezetébe (AÁSZ), amely az államcsínyt követően, 2009. július 5-én felfüggesztette tagságát.

Zelayát a hadsereg 2009. június 28-án letartóztatta, majd száműzetésbe küldte az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vita nyomán. A baloldali politikus ugyanis referendumot írt ki arról, hogy hívjanak-e össze alkotmányozó nemzetgyűlést. A népszavazást a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb választási bíróság is előre érvénytelennek minősítette. Zelayát elhurcolása után nem sokkal a parlament megfosztotta tisztségétől, és a 2009 novemberében rendezett elnökválasztáson csalással, az ellenfelei rendőri zaklatásaival győztesként kikerült Lobo, a jobboldali Nemzeti Párt jelöltje lépett a helyére. Porifiro Lobót sem a szomszédos latin-amerikai országok, sem a világ közvéleménye nem fogadta el elnökként, mindig is mint egy puccsista kalandort könyvelték el.

A "nemzeti megbékélést és a Hondurasi Köztársaság demokratikus rendszerének megszilárdítását" célul kitűző egyezményt a két hondurasi politikus Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és az egészségügyi okokból távol maradt Hugo Chávez venezuelai államfőt helyettesítő Nicolás Maduro külügyminiszter jelenlétében írta alá. A Santos és Chávez által kidolgozott megállapodás egyebek mellett lehetővé teszi a jelenleg a Dominikai Köztársaságban élő Zelaya biztonságos hazatérését, és garantálja híveinek zavartalan részvételét a politikai életben, továbbá a 2014-ben esedékes elnökválasztáson.

"Örömmel jöttem aláírni a megbékélési egyezményt, amely a hondurasi népnek járó demokráciáért született meg (...) Ne féljünk a demokráciától!" - hangsúlyozta Zelaya.

Beszédében Zeleya megköszönte a nép szívós ellenállását és a latin-amerikai kormányok szolidaritását. Külön köszönetet mondott Venezuela, Brazília, Nicaragua és a Dominikai Köztársaság kormányainak, amelyek őt különleges módon támogatták. Megköszönte a hondurasi médiák támogatását, amelyek beszámoltak az ellenállási mozgalomról, miközben ők is ki voltak téve az állami elnyomásnak. Az egykori elnök visszatérés remény lehet a latin-amerikai demokráciák számára. „A politikai válságok nem oldhatóak meg erőszakkal, hanem csak a demokrácia erősítésével” – mondta Zeleya.

Beszédét Manuel Zelaya a következő szavakkal zárta: „Hihetetlen, hogy itt lehetek Veletek. Az államcsíny óta mindössze 23 hónap telt el és én azt hittem, hogy soha többet nem jöhetek vissza a hazámba.”

"Térj haza Hondurasba félelem nélkül, mivel ott az a tisztelet fog övezni téged, ami egy volt elnököt megillet" - mondta elődjének Porfirio Lobo a szerződés aláírása után tartott sajtótájékoztatón.

A közép-amerikai kormányok közös nyilatkozatban állapították meg, hogy az egyezmény megteremti Honduras újbóli AÁSZ-tagságának feltételeit. José Miguel Insulza, a pánamerikai szervezet főtitkára közleményben jelezte, hogy a tagság mielőbbi helyreállítása érdekében hétfőn bemutatják a dokumentumot az állandó tanácsnak.

A cartagenai megállapodás aláírását követően a nicaraguai vezetés - amely nem ismerte el Lobo kormányát - jelezte, hogy helyreállítja Hondurasszal a diplomáciai kapcsolatokat.

{youtube}8Ju4Xsg0yqE{/youtube}

 

{youtube}ywQL0Ypw-SE{/youtube}

 

Kapcsolódó cikk: Hondurasi „választások”: elnyomás, bojkott és ellenállás