{jcomments off}Először választottak parlamenti képviselővé őslakost Peruban. Az indián származású Eduardo Nayap Kinin egy északi választókerületből jutott be a törvényhozásba.

Az 55 éves, a választásokon a Gana Peru jelöltjeként befutó politikus első nyilatkozatában azt mondta, nemcsak a Wampis és Awajun törzsek népét akarja képviselni, hanem az egész perui Amazonas-régiót.

Legfőbb céljának azt nevezte, hogy kivizsgálja a 2009-es összecsapásokat a bennszülöttek és a hatóságok között. A huszonnégy rendőr és tíz őslakos halálával járó ütközet egy a bennszülötteknek egyenlő jogokat követelő tüntetésen robbant ki. Az indiánok azért is kezdtek demonstrálni, mert a kormány úgy engedélyezte külföldi cégeknek természeti erőforrások kitermelését az Amazonas-medencében, hogy erről nem kérdezte meg az ott élő bennszülötteket.

Peru majd’ ötven százaléka bennszülött indián, ezért is fontos hír, hogy most először választottak őslakost parlamenti képviselőnek.

A múlt heti általános választásokon döntöttek az államfőjelöltekről is, a június 5-ei második fordulóba a katonatisztből lett 48 éves Ollanta Humala és a populista konzervatív Keiko Fujimori, az országot 2000-ig irányító Alberto Fujimori 35 éves lánya jutott be.

A Humala mögött álló pártszövetség tagjai: Perui Nemzeti Párt, Szocialista Párt, Perui Kommunista Párt, Forradalmi Szocialista Párt, "Szocialista Hang" Politikai Mozgalom.