Több százezer kubai vonult fel szombaton Havannában, megemlékezve a Disznó-öbölbeli invázió visszaveréséről, amikor - épp ötven éve – szélsőjobboldali emigránsok próbáltak meg partra szállni a szigetországban, s megdönteni a szocialista rendszert.

A megemlékezés egy katonai parádéval kezdődött, amelyet Raúl Castro elnök is megtekintett, tábornoki egyenruhában. Utána pedig több százezer kubai vonult el a dísztribün előtt a kubai forradalom hagyományos jelszavait skandálva: "Éljen Fidel", "Éljen Raúl", "Éljen a forradalom", "Éljen a szabad Kuba". A felvonuláson jelen volt több tízezer fiatal, akik a kubai forradalom folytonosságát, valamint a forradalom új generációjának lelkesedését képviselték.

A tömegdemonstráción nemcsak a Disznó-öbölbeli partraszállás kudarcát ünnepelték, hanem azt is, hogy Fidel Castro 1961. április 16-án (két évvel a forradalom győzelme után) hirdette ki a kubai forradalom szocialista jellegét.

A felvonulás után, magyar idő szerint az éjszakai órákban kezdődik meg a Kubai Kommunista Párt kongresszusa - az első 1997 óta. A tanácskozáson kulcsfontosságú gazdasági reformokat akarnak jóváhagyni. A 84 éves Fidel - aki mostanra már átadta az államfői és a pártvezetői posztot öccsének, a 79 éves Raúlnak - hivatalosan csak mint "az eszmék egyszerű harcosa" vesz részt a kongresszuson.

A Disznó-öbölről, annak lefolyásáról, diplomáciájáról a Latin-Amerika havilap következő számában részletesen beszámolunk.

{youtube}OVbIwAuBq7U{/youtube}

{youtube}2t7YiLHWbeg{/youtube}

{youtube}HPKE7SK2sPY{/youtube}

{youtube}6wsr-LosiaY{/youtube}{jcomments off}