{jcomments off}Az egy évvel korábbihoz képest több mint 8 százalékkal nőtt a chilei gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben, úgy, hogy márciusban a bővülés üteme már kétszámjegyű volt - közölte kedden  Felipe Larrain pénzügyminiszter.

A sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal emelkedett a chilei GDP. A központi bank adatai szerint az első negyedévben 1,7 százalékos, a másodikban 6,4, a harmadikban 6,9, a negyedikben 5,8 százalék volt a GDP-bővülés üteme. Az erőteljes növekedés fő mozgatója a belső fogyasztás volt, amely 16,4 százalékkal emelkedett 2010-ben az előző évhez képest.

Chilét tavaly számos természeti csapás sújtotta: több földrengés, amelyek közül a szökőárral együtt érkező legerősebb, tavaly februári földmozgás következtében 22,5 milliárd eurónak megfelelő értékű közvetlen kár keletkezett. A szerencsésen végződő augusztusi chilei bányaomlásból a bányászok kimentését az egész világ figyelemmel kísérte.

A chilei gazdaság erőteljes bővülése illeszkedik a nagy latin-amerikai gazdaságok növekedésének jelenlegi dinamizmusához.

A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos zsugorodást követően; ezt a növekedési ütemet negyed évszázada először érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság.

Az argentin GDP tavaly 9,2 százalékkal bővült, a 2009-es 0,9 százalék után, és a sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal nőtt a chilei gazdaság is.

Nemzetközi közgazdászok ugyanakkor azt várják, hogy az idén a tavalyi 6,1 százalékos összesített latin-amerikai gazdaságbővülés 4,5 százalékra mérséklődik.