{jcomments off}

Nyolcvannyolc éves korában a múlt szombaton Kubában meghalt Alberto Granado, aki az ötvenes évek elején körbemotorozta Dél-Amerikát az akkor még egyszerű argentin orvostanhallgató Ernesto "Che" Guevarával.

Granadó Argentínában született és Córdobában biokémiát tanult. Itt, az egyetemen találkozott Ernesto Guevarával, ahol 1945-től szoros barátság alakult ki kettőjük között.

Granado már végzett orvos volt, amikor 1951 decemberében lestrapált motorkerékpárjával elindult az akkor még csak egyetemista Ernesto Guevarával nyolc hónapos útjára Buenos Airesből. Az út során Dél-Amerikát keresztül-kasul beutazták, találkoztak a nyomor és a jogfosztottság minden formájával, az orvosi ellátás hiányával. Amikor néhány éve Granadot megkérdezték a motoros túráról és Che Guevaráról, azt mondta, "jól összebarátkoztunk. Akár politikáról, akár betegségekről beszélgettünk, hasonlóan gondolkoztunk."

Che Guevara az utazás után öt évvel már kubai forradalmár lett, Fidel és Raul Castro oldalán részt vett a Fulgencio Batista diktátor elleni felkelésben, és az 1959-től a szigetországban győzött forradalom egyik vezetője lett. A nemzetközi gerillavezért 1967 októberében fogták el és végezték ki a bolíviai őserdőben.

A dél-amerikai túra után a barátok útjai szétváltak. Csak nyolc évvel később találkoztak újra, Che meghívására Alberto Granado Havannába látogatott, majd 1961-ben végleg Kubába költözött a családjával. A Havannai Egyetemen hosszú ideig biokémiát oktatott, a médiajelentések szerint a legutóbbi időkig a helyi orvostanhallgatók képzésében vett részt.

A kubai állami média jelentése szerint "Alberto Granado elvtárs" holttestét egy havannai halottasházba szállították. Utolsó kívánsága szerint elhamvasztják, hamvait pedig Kuba, Argentína és Venezuela földjén szórják majd szét.

Guevara és Granado motoros utazásról könyv és film is készült, "Egy motoros naplója" címmel. A filmet a brazil Walter Salles rendezte 1994-ben és a legjobb filmbetétdal kategóriában Oscar-díjat is kapott.