Egy ecuadori bíróság 8 milliárd dollárt meghaladó környezetszennyezési bírságot rótt ki a Chevron amerikai olajtársaságra az ecuadori Amazóniában okozott súlyos természeti károk miatt.

A Chevron képviselői „törvénytelennek és végrehajthatatlannak” minősítették a Lago Agrio-i bíróság hétfői ítéletet – amely véleménye szerint veszélyes precedenst jelentene a nemzetközi olajtársaságok számára -, s közölték azt is, hogy fellebbeznek, ha szükséges még az ecuadori legfelsőbb bíróságnál is. Korábban a Chevron egy amerikai bíróságon és a hágai döntőbíróságon is elérte, hogy felfüggesszék az ecuadori perben születő ítélet végrehajtását.

A per valójában még 1993-ban vette kezdetét, azt követően, hogy a trópusi esőerdőkben élő indiánok - csaknem harminc ezren csatlakoztak a kártérítése igényekhez - a kollektív keresetet nyújtottak be, 27 milliárd dollár kártérítést követelve a Chevrontól. Indoklásuk szerint az olajtársaság tevékenysége az Amazonas-medencében súlyos károkat okozott az ökoszisztémának, jelentősen rontotta az őslakosok életkörülményeit és - minőségét, lakhelyük elhagyására késztette az esőerdei indiánokat.

A Chevron érvelése szerint viszont az általa 2001-ben felvásárolt Texaco - amely 1964 és 1990 között termelt ki kőolajat az ecuadori Amazóniában - tevékenysége minden káros következményét felszámolta.

Mindenesetre Rafael Correa ecuadori elnök korábbi nyilatkozataiban “az emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte az amerikai olajóriás által az őserdőben folytatott tevékenységet.

Az ecuadori bíróság 188 oldalas ítélete összesen 8,2 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Chevront. Ez a bírság jócskán meghaladja azt az 5,3 milliárd dolláros kártérítési ítéletet, amelyet 1994-ben az Egyesült Államokban szabtak ki az Exxon-Valdez tartályhajó alaszkai környezetszennyezése miatt.

A civil csoportok és helyi lakosok, akik alperesként szerepelnek az ügyben mindazonáltal csalódottak, ugyanis nagyobb összegben reménykedtek, azt azonban még nem döntötték el, fellebbeznek-e. A helyiek állítása szerint termőföldjeik és a környező vizek tönkrementek a szennyezés miatt, és a rák előfordulásának aránya is megnövekedett az olajfúrásokat követő években.

Az Amazon Watch és a Rainforest Action Network környezetvédő csoportok üdvözölték az ítéletet, mivel az bizonyítja, hogy a vállalat igenis felelős a mérgező hulladékok környezetbe kerülése miatt.

Az eljárás, amely a Chevron által az 1970-es és '80-as években végzett olajfúrások miatt indult meg, a fellebbezés után még jócskán elhúzódhat. James Craig, a vállalat szóvivője szerint a cég felelősségre vonná azokat, akik ezt a "törvénytelen ítéletet" előkészítették. A vállalat már régóta azt sulykolja, hogy Ecuadorban, ahol a baloldal van hatalmon, nem kaphatnak tisztességes tárgyalást, kirendeltségeiket pedig már korábban felszámolták az országban.