Lima érsekére, Carlos Castillóra a vasárnapi misén csupa olyan arc tekintett, akik egyike sincs már az élők között. A főpap több mint ötezer olyan ember képével töltötte meg templomát, akik a Perun is végigsöprő járványban haltak meg. Castillo az interneten közvetített misén bírálta a dél-amerikai ország egészségügyi rendszerét, amelyet szerinte „nem az emberek iránti könyörület és a szolidaritás, hanem az önzés és a haszonszerzés vezérel”.

Az egész országnak egy várhatóan tizenkét százalékos gazdasági visszaeséssel kell majd megbirkóznia, és Castillo a szegényekkel való szolidaritásra szólított fel. „Még nehezebb idők jönnek” – jelentette ki. „Borzalmas lenne, ha emiatt még több ezer ilyen fénykép születne – ezúttal az éhen haltakról.”

A betegség perui áldozatainak képei teljesen megtöltötték a templomot - Fotó: Reuters

A Johns Hopkins Egyetem számlálója szerint a COVID-19 vírus legkevesebb hatezer-négyszáz ember életét követelte Peruban, és több mint 225 ezer megbetegedés történt a dél-amerikai országban.

Több százan úgy haltak meg, hogy nem kaptak segítséget az egészségügyi rendszertől, és sok családot anyagi csődbe vitt az, hogy megpróbálták saját költségükön kezeltetni a megbetegedetteket.

Limában a templomszolgáknak napokba telt megtölteni a padsorokat a koronavírus áldozatainak fényképeivel. Amikor mind a nyolcvannégy sor megtelt, az érsek arra utasította őket, hogy a templom boltozatát tartó oszlopok aljára is ragasszanak fel még több képet.

A képeken orvosok, rendőrök, tűzoltók, szemétszállító munkások arcképei voltak. Egy gyermek képe is volt közöttük. Néhányan az unokájukat ölelték. Egy nő a fiával táncolt a róla készült képen.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság