Hétfőn hazatértek azok a kubai orvosok, akik a Henry Reeve Orvosi Brigád tagjaiként még március 22-én érkeztek Olaszországba, hogy a COVID-19 járvány egyik gócpontjában nyújtsanak segítséget a vírus elleni harcban.

A kubai küldöttséget Lombardia régió, a kubai nagykövetség, szolidaritási szervezetek és Olaszországban élő kubaiak képviselői búcsúztatták el a milánói repülőtéren. Hazaérkezve a csoport tagjainak tizennégy napos karanténba kell vonulniuk.

A kubai orvosok komoly segítséget nyújtottak az olaszországi járvány kezelésében - Fotó: Facebook

A Crema városában végzett két hónapos munka során a harminchat orvos és tizenöt ápoló 5.526 alkalommal nyújtott egészségügyi szolgáltatást.

„A szakemberek azzal az elégedettségérzéssel érkeznek haza, hogy a feladat el van végezve, és kivívták az olaszországi hatóságok és az olasz emberek elismerését” – fogalmazott José Ángel Portal kubai egészségügyi miniszter.

Az elmúlt hónapokban Kuba az adott országok hatóságinak kérésére harmincnégy orvosi brigádot küldött huszonhét országba. Ezek az egészségügyi csapatok több mint 61 ezer COVID-19 vírussal fertőzött beteget láttak el.

Mindazonáltal már a koronavírus-járvány előtt is ötvenkilenc kubai orvosi csapat dolgozott külföldön, akik több mint 35 ezer embert kezeltek.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság