Kuba engedélyezi egy brit tengerjáró hajó kikötését, amelynek fedélzetén legkevesebb öt koronavírusos beteg is van, miután a térség más országai megtagadták tőle a segítségnyújtást. A MS Braemar órákon át kétségbeesetten keresett helyet a kikötéshez, miután öt utasáról bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzöttek.

„Egyik ország sem engedélyezte a kikötést. Csak Kuba tette ezt meg” – írta a Twitteren Patrick Oppmann, a CNN havannai tudósítója, aki először adott hírt az esetről. A riporter azt is hozzátette, hogy egy kubai diplomáciai forrás szerint „a karibi ország megérti ezeknek az utasoknak a helyzetét”.

Az MS Braemartól Kubán kívül mindenki megtagadta a segítségnyújtást - Fotó: Twitter/@2019nCoVwatcher

„Kuba humanitárius megfontolásból engedélyezi a kikötést. A fertőzötteknek kezelésre van szükségük, a fertőzés továbbterjedését pedig meg kell állítani. A világjárványnak csak mindenki közös erőfeszítésével lehet véget vetni” – írta Oppmann.

A karibi szigetország azóta be is jelentette, hogy a brit tengerjáró hajó az ő kikötőjében fog kikötni. „A brit kormány kérését követően Kuba engedélyezte az MS Braemar tengerjáró hajó kikötését, amelynek kis számú utasánál a tesztek koronavírus-fertőzöttséget mutattak ki. A WHO és a kubai Közegészségügyi Minisztérium protokolljaiban meghatározott egészségügyi óvintézkedések megtételével fogadjuk az utasokat és a személyzetet” – írta a Twitteren Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter.

A Fred Olsen Cruise Lines brit cég tulajdonában lévő MS Braemar fedélzetén 682 utas és 381 fős személyzet tartózkodik. Közülük négy utasnál és a személyzet egy tagjánál mutattak ki a tesztek fertőzöttséget, és negyvenen vannak karanténban megfázásos tünetekkel.

Az utasok többsége brit állampolgár, de vannak köztük kanadaiak, ausztrálok, belgák, kolumbiaiak, írek, olaszok, japánok, hollandok, új-zélandiak, norvégok és svédek is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság