Amerikai ügyészek szerint Joaquín „El Chapo” Guzmán egymillió dollárt adott a hondurasi elnök öccsének, hogy így vesztegesse meg az ország vezetőjét. Ezt a vádat Juan Orlando Hernández elnök testvérének New York-i pere elején olvasták fel. Juan Antonio Hernándezt egy kábítószer-ellenes művelet során tartóztatták le tavaly novemberben Miamiban.

Az elnök az állításokat „száz százalékig hamisnak, abszurdnak és nevetségesnek” nevezte. A konzervatív államfő, aki a Trump-kormány kitartóan támogat, úgy fogalmazott, hogy a vádak „kevésbé komolyak, mint az Aliz Csodaországban”.

Hernández elnök hevesen tagadja, hogy bármi köze lenne kábítószer-kereskedőkhöz - Fotó: Reuters

Az ötvenéves elnök – aki ellen nem emeltek vádat az ügyben – egy kemény hangú Twitter-üzenetben azt is kiemelte, hogy az ügyész nem állította, hogy ő elfogadta volna azt a pénzt, amit állítólag az öccsének adtak.

Mi történt New Yorkban?

A negyvenegy éves Juan Antonio „Tony” Hernández ellen négy vádpontban emeltek vádat, többek között az Egyesült Államokba való kábítószer-csempészetre való összeesküvés és a fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A férfi tagadja a vádakat. Ha bűnösnek találják, akkor egész életére börtönbe kerülhet.

„A vádlottat védelmezte a bátyja, akihez bejárása volt, és aki ma Honduras hivatalban lévő elnöke. Ez az ember maga is több millió dollárnyi drogokból származó kenőpénzt kapott” – mondta Jason Richman amerikai helyettes ügyész.

„A kenőpénzek a világ legnagyobb kokainkereskedőitől származtak. Olyan emberektől fogadott el pénzeket, mint a Sinaloa kartellt vezető »El Chapo«, aki személyesen adott egymillió dollárt a vádlottnak, hogy azt juttassa el a bátyjához.”

Az ügyész arról nem beszélt, hogy a szóban forgó tranzakció Guzmánnal mikor történt. Az év elején Guzmánt egy amerikai bíróság bűnösnek mondta ki, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Richman szerint Tony Hernández, aki korábban kongresszusi képviselő volt, egy „»állami támogatású szervezethez« tartozott, amely éveken át terített kokaint az Egyesült Államokban, és korrupt »polgármesterek, kongresszusi képviselők, tábornokok és rendőrségi vezetők védték«” őt. Egyes általa szállított kokainszállítmányokat az ő nevének kezdőbetűivel („T. H.”) látták el.

Tony Hernández ügyvédje, Omar Malone, úgy nyilatkozott, hogy a férfi azért került célkeresztbe, mert Hernández elnök keményen lépett fel a bűnözőkkel szemben, és kábítószer-kereskedőket adott ki az Egyesült Államoknak.

Mi áll az ügy hátterében?

Hernández elnök lemondását azóta követelik, hogy egy bíróság nyilvánosságra hozott egy az öccse ügyéhez kapcsolódó dokumentumot. Ebben az áll, hogy Hernández 2013-as elnökválasztási kampányát drogpénzekből finanszírozták, és az irat őt is az összeesküvők között említi.

Az elnök tagadja a vádakat. A tüntetők által csak „narkódiktátornak” nevezett Hernándezt 2017-ben választották újra, ám ellenfelei szerint a választásokat elcsalták.

Honduras a Kolumbiából és más dél-amerikai országokból az Egyesült Államokba csempészett kokain fő tranzitútvonalán fekszik. Több ezer hondurasi hagyta el az országot az elmúlt években az erőszak és a szegénység miatt. Elsősorban az Egyesült Államokba mentek.

Honduras a múlt héten megállapodást írt alá a Trump-kormányzattal, hogy visszafogadja azokat a bevándorlókat, akik menedékkérelmet adtak be az Egyesült Államokban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság