Hét dél-amerikai ország állapodott meg az Amazonas-medence védelmét szolgáló intézkedésekről, miközben a világ aggódva figyeli a világ legnagyobb trópusi erdejében tomboló tüzeket. Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru és Suriname egy katasztrófa-elhárító és műholdas megfigyelő hálózatot hoz létre. A Kolumbiában tartott csúcstalálkozón a visszaerdősítési munkálatokban is megegyeztek.

Az amazóniai esőerdőben idén már több mint nyolcvanezer tűz pusztított. „Ez a találkozó egy koordinációs mechanizmusban fog tovább élni azon elnökök számára, akik osztoznak ezen a kincsen – Amazónián” – fogalmazott Iván Duque kolumbiai elnök, aki a Leticia városában pénteken megrendezett találkozó házigazdája volt. Martín Vizcarra perui elnök pedig kijelentette: „A jószándék önmagában többé már nem elegendő.”

A perui elnök szerint „a jószándék már nem elegendő” - Fotó: Reuters

A hét ország abban is megállapodott, hogy több erőfeszítést fektetnek az oktatásba, és növelik az őslakos közösségek szerepét. Az országokat elnökök, alelnökök és miniszterek képviselték a kolumbiai városban. Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke videókapcsolaton keresztül vett részt az összejövetelen, mert egy műtétre készül.

Mi mindennek a háttere?

Amazónia létfontosságú széndioxid-megkötő, ami lassítja a globális felmelegedés ütemét, és területének hatvan százaléka Brazíliában található. A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) adatai szerint 2019 januárja és augusztusa között a tüzek száma megduplázódott az előző év ugyanezen időszakához képest.

Bolsonaro elnök heves hazai és külföldi bírálatokat kapott, amiért nem óvja a térséget. Környezetvédők azt mondják, hogy az elnök politikája vezetett a tüzek számának idei megnövekedéséhez, és hogy tavaly októberi megválasztása óta bátorítja a szarvasmarha-tenyésztőket, hogy nagy esőerdővel borított földterületeket taroljanak le. Bolíviában szintén felcsaptak a lángok a brazil és a paraguayi határ közelében lévő erdőségekben.

Közben a legnagyobb brazil húsexportőr ipari csoport és mezőgazdasági vállalkozások csatlakoztak egy környezetvédelmi kampányhoz, amellyel az amazóniai állami földeken folyó erdőirtások leállítására szólítanak fel, és kormányzati fellépést követelnek.

Számos külföldi viszonteladó kijelentette, hogy felfüggesztik a brazil bőráruk vásárlását a szarvasmarha-tenyésztés és az amazóniai esőerdőket pusztító tüzek közötti összefüggések miatt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság