A paraguayi hatóságok nyomozást indítottak azoknak az emberi maradványoknak az ügyében, amelyeket egy olyan ingatlanban találtak, amely egykor Alfredo Stroessner jobboldali diktátor tulajdonában volt, akinek harmincöt évig tartó uralma alatt legkevesebb 423 embert öltek meg vagy tüntettek el erőszakkal.

A vélhetően négy emberhez tartoznak azok a maradványok, amelyekre egy fürdőszoba alatt bukkantak a Paraguay második legnagyobb városában, Ciudad del Estében lévő házban. A helyi sajtó beszámolója szerint az épületbe jogtalanul beköltöző családok tagjai elásott kincset kerestek – amivel sokan foglalkoznak Paraguayban –, amikor megtalálták a csontokat.

Alfredo Stroessner tábornok diktatúrája még latin-amerikai viszonylatban is kirívóan kegyetlennek számított - Fotó: AP

María Stella Cáceres, a Stroessner-diktatúra idején elkövetett bűncselekményeknek emléket állító Emlékezés Múzeuma igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy nagyon fontos, hogy minden kétséget kizáróan megbizonyosodjanak róla, hogy a rezsim áldozatainak maradványait találták-e meg.

„Nemcsak az eltűnt emberek az áldozatok, de a családjaik és a közösségeik is. Ez egy ma is folyó emberiség elleni bűncselekmény, aminek addig nem lesz vége, amíg a maradványaikat meg nem találják, azonosítják és szolgáltatják vissza.”

Rogelio Goiburú, a paraguayi Igazságügyi Minisztérium Történelmi Emlékezet és Kártérítés Osztálya (DMHR) a helyi C9N tévécsatornának elmondta, hogy a nyomozás célja az, hogy kiderítse, hogy a csontok tényleg a diktatúra áldozataié-e.

Alfredo Stroessner tábornok nevéhez Dél-Amerika modern történetének leghosszabb diktatúrája fűződik, ami egy 1954-es katonai puccstól kezdve egészen 1989-ig tartott. Akkor régi szövetségese, Andrés Rodríguez tábornok katonai felkeléssel mozdította el a hatalomból. Brazíliában halt meg száműzetésben 2006-ban.

Stroessner harmincöt évig tartó diktatúráját az ellenzéki csoportok erőszakos elnyomása jellemezte. Ezt a gyakorlatot 1992-ben ismerte meg a világ, amikor a paraguayi főváros, Asunción egyik rendőrőrsének lezárt helyiségében megtalálták a rezsim biztonsági erőinek körülbelül hétszázezer dokumentumát, ami a „Terror Archívuma” néven vált ismertté.

Ezekben a dokumentumokban feljegyzések árulkodtak arról, hogy a rezsim miként alkalmazta rutinszerűen az üldözést, emberrablást és kínzást. Bizonyítékot szolgáltattak arra is, hogy Paraguay is részt vett az Egyesült Államok vezette Kondor Hadműveletben, amely során a katonai diktatúrák együttműködtek a baloldali ellenzék erőszakos elnyomásában Dél-Amerika szerte.

Nemcsak a politikai ellenzék esett áldozatul Stroessner biztonsági erőinek, de a paraguayi LMBT-közösség is súlyosan érintve volt. Goiburú a C9N-nek elmondta, hogy az őslakos közösség számos tagja is áldozattá vált, ahogyan több száz fiatal lány is, akik ellen a rezsim szexuális visszaéléseket követett el.

A paraguayi Igazság Bizottság megállapítása szerint Stroessner alatt legkevesebb 423 embert végeztek ki vagy „tüntettek el”, 18.722 ember megkínoztak és 3.470-en kényszerültek száműzetésbe. A diktatúra által meggyilkoltak közül eddig csupán harminchétnek találták meg a maradványait, és közülük mindössze négy személyt azonosítottak.

Az áldozatok hozzátartozói és emberi jogi szervezetek Jajoheka Jajotopa néven országos kampányt indítottak, hogy nyomást gyakoroljanak a Stroessner-diktatúra által meggyilkoltak felkutatásáért és azonosításáért.

Az aktivisták szerint azonban a jelenlegi elnök, Marío Abdo Benítez – Stroessner magántitkárának fia – nem bocsát rendelkezésre elegendő forrást a nyomozáshoz.

„Sem a jelenlegi, sem az ezt megelőző, sem az azt megelőző kormányt nem érdekelte az eltűntek sorsa” – mondta Martín Almada, az iratokat megtaláló ügyvéd, akit 2002-ben Right Livelihood Awarddal tüntettek ki.

Írta: William Costa

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság