A Costa Rica-i természetvédelmi igazgatóság (SINAC) múlt csütörtökön megosztott egy NASA-felvételt, amelyen a térség más országaitól eltérően Costa Ricában viszonylag kisszámú erdőtűz látható. A felvétel valószínűleg a NASA tűzinformációs rendszeréből (FIRMS) származik.

Bár az El Niño okozta aszályok 2000 óta idén okozták a legtöbb erdőtüzet Costa Ricában, a SINAC szerint „gyors és hatékony fellépéssel azokat kontrollálni tudták”.

A felvételen erős a kontraszt Costa Rica és a környező országok között - Kép: SINAC

„Az erdőtüzek olyan globális problémák, amelyek mindannyiunkat érintenek; ezért folyamatosan készenlétben kell állni, és az országoknak egyre több forrást kell elkülöníteniük minden egyes szezon előtt” – írta Carlos Alvarado elnök egy közleményben. „Costa Rica-iakként a fenntartható fejlődés modelljeinek kell lennünk.”

„Az erdők, a mangrovék és a mocsarak olyan ökoszisztémák, amelyek okkal vannak ott, ahol vannak. Megóvnak bennünket a természeti katasztrófáktól, és országunk identitásának részei” – fogalmazott az elnök.

A SINAC annak a 2012 és 2021 közötti időszakra vonatkozó integrált tűzkezelési tervnek tulajdonítja az ország sikerét, amely országos irányelveket fogalmaz meg az erdőtüzek hatásainak mérséklése érdekében. A tűzkezelési terv ellenére egyes Costa Rica-i közösségek elsősorban olyan önkéntes tűzoltó alakulatokkal, amilyen például a Bomberos de Nosara, küzdenek a futótüzek ellen.

És bár a tüzek megfékezése gyakran pozitív dolog, a NASA megjegyzi, hogy egyáltalán nem minden esetben rosszak. „A tüzek eltakarítják a halott és haldokló aljnövényzetet, ami segít az ökoszisztéma egészségének helyreállításában” – magyarázza a szervezet.

A NASA szerint az emberek évente átlagosan 175 millió hektár erdőt és füves területet égetnek le, és „eddig” ez volt a tüzek legfőbb kiváltó oka szerte a világon.

Írta: Alejandro Zúniga

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság