A kubai kormány szerdán megerősítette, hogy egy orvosokat és tanárokat küldött a Bahama-szigetek azon részeire, amelyeken nagy pusztítást végzett a Dorian hurrikán. A kubai szakemberek egyrészről segítenek a helyi hatóságoknak elhárítani az azonnali vészhelyzetet, de utána is maradnak, hogy az érintett területek orvosi és oktatási szolgáltatásainak helyreállításában is segédkezzenek.

Kuba a Bahama-szigetekre akkreditált nagykövete, Ismara Vargas a Prensa Latinának szerdán megerősítette, hogy már több mint hatvan kubai szakember érkezett a Bahamákra. Abacóra és a Grand Bahamára utaztak, mert ezeket a területeket érintette leginkább a Dorian hurrikán.

A kubai orvosok világszerte nagy presztízsnek örvendenek - Fotó: Socialist Voice

Vargas így fogalmazott: „Mint minden olyan esetben, amikor kubaiak működnek közre a világ más részein a katasztrófák elhárításában, itt is mindenki hozzá fog járulni a helyreállítási munkálatokhoz is.”

A kubai orvosi internacionalizmus a forradalom öröksége. Rengeteg orvos dolgozik külföldön a globális dél országaiban, ahol orvosi szolgáltatásokat nyújtanak az alacsony jövedelmű és elszigetelt közösségeknek.

A Bahamákra érkező orvosoknak és tanároknak nem lesz könnyű dolga. A Dorian hurrikán nagy pusztítást végzett a Karib-térségben, a Bahamákon pedig ez volt minden idők legsúlyosabb vihara. A Nemzetiközi Vöröskereszt és Vörös Félhold információi szerint hét ember halálát okozta, és tizenháromezer otthont rombolt le vagy rongált meg súlyosan.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság