Brazília hatvan napra megtiltja az égetéses területtisztítást, válaszul arra, hogy nagymértékben elszaporodtak a tüzek az amazóniai esőerdőben. Jair Bolsonaro elnök írta alá a rendeletet, aki éles bírálatokat kap otthon és külföldön egyaránt, amiért nem óvja az esőerdőt. Egy tekintélyes brazil környezetvédő szerdán arra figyelmeztetett, hogy a „tüzek legrosszabb része még hátravan”. A dél-amerikai országok a jövő héten fognak találkozni, hogy megvitassák a válságot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen hatása lesz a tiltásnak, mivel a környezetvédők szerint az erdőirtások túlnyomó többsége brazil Amazóniában eleve illegális, a törvények betartatása pedig nem igazán hatékony.

Még rengeteg kivágott fa várhat arra, hogy lángra lobbanjon - Fotó: Reuters

Amazóniában az idei évben eddig több mint nyolcvanezer tüzet észleltek, ami 77 százalékkal több, mint 2018 ugyanezen időszakában. Környezetvédők szerint ez részben a Bolsonaro-kormány politikájának köszönhető.

Mi áll a rendeletben?

Jelenleg ügyészek vizsgálják azokat az állításokat, melyek szerint egyes tüzeket illegális területtisztítás céljából gyújtottak, és a rendelet most az egész országban megtiltja, hogy ilyen célból tüzeket gyújtsanak.

Három kivételt tesz: ha a tűzgyújtást engedélyezik a környezetvédelmi hatóságok a növények egészségének érdekében; ha a véletlenül keletkező tüzek ellen gyújtják őket megelőzésképpen; illetve ha az őslakosok hagyományos létfenntartó mezőgazdaságához van rá szükség.

Mit jelent az, hogy „a legrosszabb még hátravan”?

Az erdőirtásokat megfigyelő Mapbiomas szervezet vezetője, Tasso Azevedo az O Globo újságban azt írta, hogy az erdőirtást végzők a kivágott fákat és növényzetet hetekig száradni hagyják, hogy könnyebben meg lehessen azokat gyújtani.

A jelenlegi tüzek az áprilisi, májusi és júniusi erdőirtások eredményei, de az irtás mértéke júliusban és augusztusban meredeken emelkedett, ami azt jelenti, hogy hatalmas mennyiségű gyúlékony anyag hever a földön, ami arra vár, hogy lángra lobbanjon.

Azevedo azt kéri, hogy a száraz évszak novemberi végéig tiltsák meg a tűzgyújtást az amazóniai régióban. Egyúttal azonnali fellépést is sürget az erdőirtások ellen is, amelyek szerinte főleg törvénytelenek, és az illegális illegális fakereskedelemben, aranybányászatban és földrablásban érdekelt bűnözői csoportokhoz köthetők.

„Valódi válságot élünk át, ami tragédiába fordulhat, és a tüzek sokkal nagyobbak lehetnek, ha nem cselekszünk azonnal” – írta.

Mit tesz még Brazília?

Bolsonaro elfogadta Chile felajánlását, amely négy repülőgépet küld a tűz megfékezésére, de elutasította a G7-ek huszonkét millió dolláros felajánlását, miután vitába keveredett Emmanuel Macron francia elnökkel.

A brazil kormány azt mondja, hogy negyvennégyezer katonát vezényeltek ki a tüzek oltásához. Ez azután történt, hogy Bolsonaro a múlt héten azt állította, hogy a hatóságoknak nincsenek meg a szükséges erőforrásaik a lángok megfékezéséhez.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint szövetségi rendőrök érkezhetnek a lángoló körzetekbe, hogy segítséget nyújtsanak más hatósági szerveknek az „illegális erdőirtások” elleni harcban.

Hétfőn Fernando Azevedo e Silva brazil védelmi miniszter a helyi sajtónak azt nyilatkozta, hogy a helyzet „nem egyszerű, de kézben tartjuk a dolgokat, és szépen javul”.

Kedden a BBC-nek nyilatkozott Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök, aki jelenleg korrupciós vádak miatt börtönben van, és azzal vádolta Bolsonarót, hogy „hatalmas károkat okoz a brazil embereknek”.

Több tűz van, mint az elmúlt években?

A brazil űrügynökség (Inpe) által közzétett adatok szerint igen. Az Inpe szerint 2019. január 1-je és 2019. augusztus 27-e között több mint nyolcanháromezer tűz volt az országban. Ez 77 százalékkal több, mint 2018 ugyanezen időszakában. A NASA szintén arra figyelmeztetett, hogy „a 2019-es tűzszezonban 2012 óta a legtöbb tűz van”.

A BBC elemzése is azt állapította meg, hogy tüzek magas száma egybeesik azzal, hogy élesen csökkent a környezetkárosításért kiszabott bírságok számával.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság