Jair Bolsonaro brazil elnök a környezetvédelmi szervezeteket vádolja azzal, hogy ők okozták az amazóniai erdőtüzeket. Így próbálja leszerelni az egyre növekvő nemzetközi kritikákat, amelyek amiatt érik, hogy nem óvja a világ legnagyobb esőerdőjét.

Az amazóniai államokban augusztusban azután ugrott meg az erdőtüzek száma, miután olyan hírek érkeztek, hogy a gazdák felbátorítva érzik magukat, hogy területeket tisztítsanak meg a növénytermesztés és az állattenyésztés számára, mivel az új brazil kormány lelkesen nyitotta meg ezt a térséget a gazdasági tevékenységek előtt.

Bolsonaro a civil szervezeteket okolja a tüzekért - Fotó: VIIRS/Suomi NPP/Worldview/NASA

Idén eddig Brazíliában több mint 72 ezer erdőtűz tört ki, ami 84 százalékos növekedés 2018 ugyanezen időszakához képest, számolt be róla a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet. Több mint felük Amazóniában pusztított.

Júliusban erősen emelkedett az erdőirtások mértéke, amit kiterjedt égetések követnek augusztusban. Helyi lapok szerint a gazdák egyes régiókban „tűzgyújtó napokat” szerveznek, kihasználva a hatóságok gyengébb ellenőrzését.

Amióta Bolsonaro elfoglalta a hivatalát kevesebb bírságot szabtak ki környezetkárosításért, és miniszterei világossá tették, hogy a favágókkal szimpatizálnak az erdőben élő őslakosokkal szemben. A brazil űrügynökség vezetőjét a múlt hónapban menesztették, miután az elnök vitatta a műholdakról származó erdőirtási adatokat.

A nemzetközi felháborodás hatására Norvégia és Németország leállította az adományozást Brazília Amazónia Alapjába, amit számos környezetvédelmi civil szervezet, valamint kormányzati szervek is támogatnak. Felmerültek olyan javaslatok is, hogy Európa függessze fel a kereskedelmet Brazíliával és más dél-amerikai államokkal.

Bolsonaro arról beszélt, hogy a tüzeket környezetvédő civil szervezetek okozták, hogy kínos helyzetbe hozzák kormányát.

„Ami az amazóniai tüzeket illeti, amelyeket szerintem egyébként civil szervezetek okozhattak, mert pénzektől estek el, mit akarnak? Gondot okozni Brazíliának” – mondta az elnök egy brazíliavárosi acélipari konferencián.

Aznap már egyszer tett egy hasonló kijelentést, amikor azt mondta, hogy kamerákkal felszerelkezett csoportok tüzeket gyújtottak, hogy lefilmezhessék őket. Arra a kérdésre, hogy van-e erre bizonyítéka, vagy hogy meg tudná-e nevezni az ebben résztvevő civil szervezeteket, Bolsonaro azt felelte, hogy ez nincsen sehol leírva, csupán az ő megérzése.

Környezetvédelmi aktivisták szerint ez egy abszurd kísérlet arra, hogy elterelje a figyelmet a gyenge ellenőrzések, illetve az illegális erdőirtások hallgatólagos támogatásának problémájáról. „A Bolsonaro-kormány tettei és politikája bátorítja azokat, akik pusztítják Amazóniát, és gondoskodnak róla, hogy folyamatosak legyenek az erdőirtások. A jelenlegi kormányzat hivatalba lépése óta szisztematikusan leépíti a brazil környezetvédelmi politikát” – mondta Danicley Aguilar, a Greenpeace Brazil munkatársa.

Brazília Amazonas államában az erdőtüzek miatt a hónap minden napján az átlagosnál is nagyobb volt a hőség, derült ki a Kopernikusz Légkörmegfigyelő Szolgálat a Guardian rendelkezésére bocsátott adataiból. A csúcson, augusztus 15-én az ebből az államból a légkörbe kerülő hőenergia körülbelül hétszáz százalékkal több volt, mint átlagosan az elmúlt tizenöt év ugyanezen napjain. A helyzet hasonló volt Rondônia államban is, ahol tíz olyan nap volt ebben a hónapban, amelyeken a tűz okozta hő több mint kétszerese volt az évszakos átlagnak.

Arról nincsenek információk, hogy mely tüzeket okozták szándékosan farmerek területmegtisztítás céljából, és melyek keletkeztek véletlenül vagy természetes okokból. A probléma nem kizárólag Brazíliát érinti. A szomszédos Bolíviában szintén szokatlanul nagy erdőtüzek pusztítanak, amelyek miatt a hírek szerint már 5.180 négyzetkilométer erdő tűnt el. Egy Santa Cruz megyében készített felvételen az látszik, hogy majmok és más állatok lázasan keresnek menedéket, miközben a területen csak elszenesedett fatörzsek, csupasz faágak és hamu maradt. A Kopernikusz-műhold felvételei szerint főleg egy Bolíviában tomboló tűzből származott az a füstfelhő, amely hétfőn elsötétítette az eget a több ezer kilométerrel távolabb lévő São Paulo felett.

Írta: Jonathan Watts

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság