Egy mexikói bíró elismerte két személy a kokain kikapcsolódási célú használatához való jogát. A maga nemében ez az első ilyen jellegű ítélet, mondta az ügyet kezdeményező szervezet. A bíróság kimondta, hogy mindkét kérelmező esetében engedélyezi „kokain birtoklását, szállítását és használatát”, az árusítását azonban nem, számolt be róla az Egyesült Mexikó a Bűnözés Ellen (MUCD).

A MUCD, amely azért küzd, hogy Mexikó fejezze be a „kábítószerek elleni háborúját”, „történelmi lépésnek” nevezte az ítéletet. A döntést még egy fellebbviteli bíróságnak is meg kell vizsgálnia mielőtt jogerőre emelkedne.

A bíróság ítélete csak a két kérelmezőre vonatkozik - Fotó: Reuters

A MUCD elmondta, hogy a mexikóvárosi bíróság utasította az ország egészségügyi hatóságát, a Cofeprist, hogy engedélyezze a két kérelmezőnek a kokainhasználatot. A Cofepris egyik tisztviselője az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy lépéseket tett a hétfőn kézhez kapott bírósági ítélet megsemmisítésére. A tisztviselő szerint az ilyesfajta felhatalmazás kívül esik a bíróság hatáskörén.

A döntés csak akkor lép életbe, ha egy bírákból álló testület az eredeti döntés mellett foglal állást. Ha azonban jóvá is hagyják az ítéletet, az csak a kérelmet benyújtó két személyre vonatkozik majd, akiknek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A MUCD kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az ügy „újabb lépést jelent olyan alternatív drogpolitikák kidolgozása felé, amelyek lehetővé teszik [Mexikónak], hogy biztonsági erőit máshova irányítsa át és többet foglalkozzon az emberek egészségi állapotával”.

Mexikó régóta küzd a drogkartellek okozta erőszakos konfliktussal. Minden évben sok ezer kábítószerekkel kapcsolatos gyilkosság történik a latin-amerikai országban. A Külügyi Tanács szerint 2018-ban 33.341 ilyen emberölést jelentettek. Ez a szám tizenöt százalékkal magasabb volt, mint az előző évi adat.

A mexikói legfelsőbb bíróság korábban már engedélyezte a marihuána kikapcsolódási célú használatát magánszemélyeknek.

A hivatalát tavaly decemberben elfoglaló baloldali Andrés Manuel López Obrador elnök „radikális” változásokat ígért az ország kábítószerekhez való hozzáállásában. Javaslata szerint dekriminalizálnák az illegális kábítószereket, és letartóztatás helyett elvonókúrákra küldenék az érintetteket.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság