Brazil ügyészek megakadályoznák, hogy Jair Bolsonaro elnök fia legyen a dél-amerikai ország egyesült államokbeli nagykövete. Az államügyészi hivatal hétfőn egy szövetségi bíróságnál indítványozta, hogy határozzák meg, hogy milyen tapasztalat szükséges egy diplomáciai állás betöltéséhez. Ellenzéki képviselők ugyancsak kérték a Legfelsőbb Bíróságot, hogy akadályozza meg a kinevezést, mert az szerintük kimeríti a nepotizmus fogalmát.

Mindez napokkal azután történt, hogy Bolsonaro bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök elfogadta Eduardo fiának kinevezését. Ugyanakkor ezt még a brazil szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Eduardo Bolsonarónak nagy befolyása van apja politikájára - Fotó: AFP

Az Epoca című brazil lap szerint ügyészek arra kértek egy brazíliavárosi bíróságot, hogy határozza meg azokat az „érdemeket és szolgálatokat”, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nem diplomata végzettségű személyek nagyköveti pozíciót töltsenek be. Hozzátették azt is, hogy „károkozás veszélye áll fenn, ha egy nem megfelelően felkészült személyt neveznek ki”.

A harmincöt éves Eduardo Bolsonaro kongresszusi képviselő, és ő vezeti az alsóház külügyi bizottságát. Nincs korábbi diplomáciai tapasztalata, de Brazília „árnyékkülügyminiszterének” is szokták hívni, mert erős befolyása van apja külpolitikájára, számolt be róla a BBC Americas szerkesztője, Candace Piette. Amikor Bolsonaro idén Washingtonba látogatva Donald Trump amerikai elnökkel találkozott, Eduardo is jelen volt.

Mind a brazil államfő, mind pedig a fia szakítva Brazília hagyományosan óvatosabb álláspontjával Egyesült Államok-párti. Eduardo nyíltan Izrael-párti is, habár Brazília korábban óvakodott attól, hogy megsértse az arab államokat.

Bolsonaro elnök azzal védi Eduardo nagyköveti kinevezését, hogy fia a Trump-család barátja, ami segít majd a két ország közötti kapcsolatok megerősítésében. A brazil elnök a múlt héten közölte, hogy Trump elnöktől kapott egy kézzel írott levelet, amelyben az elfogadta a jelölést, „nagyszerű kinevezésnek” nevezve azt.

Bolsonaro számos rokonát alkalmazza tanácsadóként. Legidősebb fia, Flávio szenátor, Carlos Bolsonaro pedig Rio de Janeiro városi tanácsának tagja.

Trump is híres arról, hogy családtagjait politikai pozíciókba emeli. A Fehér Ház weboldalán lánya, Ivanka Trump az elnök tanácsadójaként van feltüntetve, aki „az oktatással, a nők és családjaik támogatásával, valamint munkahelyteremtéssel és gazdasági növekedéssel” foglalkozik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság