Fontos választásokat tartottak vasárnap Guatemalában. A tegnapi második fordulóra a balközép Sandra Torres (UNE) és a jobboldali Vamos párthoz tartozó Alejandro Giammattei maradt versenyben az elnöki posztért. Végül az utóbbi győzött a szavazatok 59,47 százalékával. Torres 40,33 százalékot kapott. Bár még csak a szavazatok 86 százalékát számolták össze, Giammattei előnye a Legfelsőbb Választási Bíróság szerint megfordíthatatlan.

„Holnap aludni fogok, de holnapután elkezdődik az átmenet időszaka” – jelentette ki Giammattei újságíróknak vasárnap éjjel, miután bejelentették a győzelmét.

Giammattei fölényesen győzött Torresszel szemben - Fotó: Wikimedia Commons

A jobboldali megválasztott elnök egy olyan országot örököl, amelyben hatvan százalékos a szegények aránya, nagyarányú a bűnözés és a munkanélküliség, ami miatt több százezer guatemalai vándorol északra.

Ezenkívül nagy kihívást jelent majd számára az is, hogy a közép-amerikai ország Donald Trump amerikai elnök nyomására ígéretet tett Washingtonnak arra, hogy ütközőzóna lesz a bevándorlás tekintetében.

Attól tartva, hogy ellenkező esetben gazdasági szankciókkal sújtják, Jimmy Morales leköszönő elnök kormánya július végén kötött megállapodást arról, hogy az egyébként szegénységtől és erőszaktól sújtott Guatemalát úgynevezett biztonságos harmadik országgá teszi a bevándorlók számára.

Morales, akinek mandátuma szeptemberben jár le, a törvények szerint nem indulhatott újra az elnöki posztért. Öröksége azonban tartósnak bizonyulhat, mivel az általa tető alá hozott bevándorlási megállapodás meghatározó ügy lehet a következő kormányzat számára.

A guatemalai választók nagy része azonban a korrupciós botrány alapján hozta meg a döntését. Ez vezetett 2015-ben az akkori elnök, Otto Pérez Molina letartóztatásához, és a jelenlegi elnököt, az egykori televíziós humoristát, Jimmy Moralest is fenyegette.

Mindkét jelölt az ígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen, mégpedig „külső befolyás” nélkül. Ezzel nyilvánvalóan a Guatemalai Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottságra (CICIG), vagyis arra az ENSZ-misszióra utaltak, amely megvádolta Molinát és nyomozást folytatott Morales ellen.

A hatvanhárom éves Giammattei kampánya középpontjába egy „befektetési falat” állított a guatemalai-mexikói határra, amelynek célja, hogy munkahelyeket teremtsen és csökkentse az elvándorlást.

2005 és 2007 között ő vezette az ország börtönrendszerét, és 2010-ben őrizetbe vették, és hatalommal való visszaéléssel és törvénytelen kivégzésekben való érintettséggel vádolták meg.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság