A kolumbiai hadsereg hét tagját csütörtökön harmincnégy éves börtönbüntetésre ítélték egy törvénytelen kivégzés miatt. A mostani ítélet megváltoztatta azt a tavalyi döntést, amely akkor még felmentette a katonákat a felelősség alól. A gyilkosság a „falsos positivos” botrányba illeszkedik, amely során a kolumbiai katonák jutalom reményében civileket gyilkoltak meg, és gerilláknak állították be őket.

A hét katona 2006-ban gyilkolt meg egy a Cauca-völgyből származó campesinót, José Orlando Giraldo Barrerát. A férfit a tanyájáról rabolták el, több golyóval kivégezték, majd a FARC egyenruháját adták rá. Tettüket az motiválta, hogy a kormány a halott gerillákért cserébe jutalmat és előléptetést ajánlott, és olykor ezekre a „harctéri eredményekre” hivatkozva igényelt katonai segélyeket az Egyesült Államoktól. Több mint tízezer a társadalom perifériáján élő kolumbiait öltek meg ily módon a kolumbiai fegyveres erők.

A kolumbai hadsereget súlyos bűncselekmények terhelik - Fotó: Pixabay

A hét katona ellen „társtettesként elkövetett minősített emberölésért (…) rejtegetésért, megtévesztésért és a bizonyítékok megsemmisítésért” emeltek vádat. A harmincnégy éves börtönbüntetés mellett súlyos pénzbírságot is kaptak, valamint örök életükre eltiltották őket a közhivatal-viseléstől.

Giraldo fia az ítélethirdetés után a helyi sajtónak ezt mondta: „Nagyon hosszú és nehéz folyamat volt ez, mert közben katonák és félkatonai csoportok fenyegettek és zaklattak minket. (…) Ezenkívül a bűncselekmény értelmi szerzőinek számító magasabb rangú katonatisztek ellen sem eljárás, de még nyomozás sem indult.”

Habár ebben az ügyben börtönbüntetések születtek, az állam által elkövetett bűncselekmények még mindig többnyire büntetlenek maradnak Kolumbiában. A békemegállapodás 2016-os aláírása óta legkevesebb 710 civil aktivistát és 138 egykori gerillaharcost öltek meg a drogkartellekkel szoros kapcsolatot ápoló félkatonai erők és állami szereplők.

Forrás: teleSUR

Fordította és szerkesztette: Latin-Amerika Társaság