Ahogy az argentin gazdaság egyre jobban roskadozik a neoliberális politikák súlya alatt, a gyerekszegénység az egekbe szökött, derül ki az új adatokból. Egy tanulmány szerint akár 51 százalékos is lehet, ebből tizenhárom százaléknyian éheznek is.

Az Országos Statisztikai Intézet kedden kiadott jelentésében az áll, hogy jelenleg az argentin gyerekek 49,6 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Ez egyetlen év alatt tizenegy százalékos növekedést jelent. A Buenos Aires-i Katolikus Egyetem felmérése ugyanakkor a gyerekszegénység arányát 51 százalékra teszi.

A felmérések szerint minden második argentin gyerek szegénységben él - Fotó: Reddit

Ugyanebben az évben a többi korcsoportban is nőtt a szegénység. A 15 és 29 év közötti fiatalok körében 30,5 százalékról 40,1 százalékra, a 30 és 64 év közöttiek körében pedig 21,1-ről 29,4 százalékra emelkedett. A 65 év fölöttieknél 6,1-ről 9,1 százalékra nőtt.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy minden más argentin gyermek szegénységben él. Ez számszerűen ötmillió gyereket jelent, akik közül egymillióan hajléktalanok.

A gyerekszegénység aránya körülbelül húsz százalékkal emelkedett a korábbi progresszív elnök, Cristina Fernández de Kirchner időszakához képest.

Amióta a neoliberális Mauricio Macri van hatalmon az infláció élesen megugrott, az éves adatok majdnem hatvan százalékosak voltak májusban, amivel Argentína Dél-Szudánnal került egy szintre, és ő lett az harmadik legmagasabb inflációval rendelkező ország a világon.

Ez Macri privatizációval és az árszabályozások- és támogatások feloldásával járó szabadpiaci politikájának bevezetése után következett be. Ezek voltak ugyanis a feltételei a hatalmas, 56 milliárdra rúgó IMF-kölcsönnek, amely jelenleg az IMF összes kintlévőségének 61 százalékát teszi ki.

A közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő államfő valószínűleg el fogja veszíteni az idén október 27-én esedékes elnökválasztásokat, amelyen a Fernández-Fernández elnevezésű progresszív koalíció látszik esélyesnek.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság