Erőszakos összecsapások voltak a rendőrség és a tüntetők között, akik kedden ezrével követelték a hondurasi főváros, Tegucigalpa utcáin Juan Orlando Hernández elnök lemondását. A demonstrálók több épületet felgyújtottak, a rendőrség pedig könnygázt és vízágyúkat vetett be ellenük. A tiltakozások néhány nappal azután robbantak ki, hogy egyesült államokbeli ügyészek azt állították, hogy Hernández elnökválasztási kampányát drogpénzekből finanszírozták.

A tüntetők CC4-nek és „narkódiktátornak” nevezték Hernándezt - Fotó: Reuters

„Bosszú”

Azóta nő a nyomász Hernándezen, amióta öccsét, Juan Antonio Hernándezt tavaly novemberben Floridában őrizetbe vették, és azzal vádolták meg, hogy nagy mennyiségű kokaint próbált az Egyesült Államokba csempészni. Hernández elnök akkor azt mondta, hogy bár öccse letartóztatása nagy csapás a családjának, senki sem áll a törvények felett.

A múlt héten azonban újra lábra kaptak olyan vélekedések, melyek szerint Hernández elnöknek köze lehet a kábítószer-kereskedelemhez, amikor egy az öccse ügyéhez kapcsoló bírósági dokumentumot nyilvánosságra hoztak.

A dokumentum azt állítja, hogy egy férfi, akire a szövegben „négyes számú összeesküvőként” utalnak, később pedig CC-4 néven neveznek, részt vett egy összeesküvésben, amely során 1,5 millió dollárnyi kábítószerekből származó pénzt használtak fel CC-4 elnökválasztási kampányának előmozdítására.

CC-4-ről azt írják a dokumentumban, hogy „2013 végén választották Honduras elnökévé”. Ez az az időpont, amikor Juan Orlando Hernández először nyerte meg az elnökválasztást.

Hernández elnök határozottan visszautasítja a vádakat. Egy szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő „az egyetlen olyan elnök, aki megteszi, amit meg kell tenni” a kábítószer-kereskedők ellen, és emiatt azok „bosszút akarnak állni”.

A kedden Tegucigalpában tüntető több ezer embert azonban ez nem győzte meg, „narkódiktátornak” nevezték őt, és transzparenseken követelték a lemondását.

A mostani tüntetés előtt néhány héttel a katonai rendőrség egy kormányellenes tüntetésen diákokra nyitott tüzet.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság