Az uruguayi külügyminisztérium hétfőn figyelmeztetést adott ki, amelyben „az egyre növekvő válogatás nélküli erőszak” miatt óva inti az állampolgárait az Egyesült Államokba való utazástól.

A közleményt a texasi El Pasóban történt, huszonkét halálos áldozatot követelő lövöldözés után adták ki. A minisztérium szerint olyan „gyűlölet-bűncselekményekről” van szó, amelyeket „rasszizmus és diszkrimináció motivál”, és amelyek miatt „az év első hét hónapjában már több mint kétszázötvenen haltak meg” az Egyesült Államokban.

A spanyol ajkúak lehettek az El Pasó-i lövöldöző célpontjai - Fotó: AP

Az uruguayi külügyminisztérium nem ajánlja az uruguayi állampolgároknak, hogy bizonyos amerikai városokba, név szerint Detroitba (Michigan), Baltimore-ba (Maryland) és Albuquerque-be (Új-Mexikó) utazzanak. Ezeket a városokat a Ceoworld Magazin 2019-ben „a világ húsz legveszélyesebb városa” közé sorolta.

A figyelmeztetés azt javasolja az uruguayi állampolgároknak, hogy „kerüljék az olyan helyeket, ahol sok ember tartózkodik egyszerre”, például „a vidámparkokat, bevásárló-központokat, művészeti fesztiválokat, vallási rendezvényeket, gasztronómiai vásárokat, és minden más tömegeket vonzó kulturális vagy sporteseményt”.

„Különösen gyerekekkel nem ajánlatos ilyen helyekre menni” – teszi hozzá a minisztérium.

Az uruguayi minisztérium közleménye előtt egy nappal Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy országa jogi lépéseket fog tenni, hogy megvédje az Egyesült Államokban tartózkodó állampolgárait.

A mészárlás szombat délelőtt történt, a spanyol ajkúak által sűrűn lakott határvárosban, El Pasóban, ahol egy fegyveres húsz embert lőtt agyon egy Walmart áruházban, majd megadta magát. Később még két áldozat halt bele a sérüléseibe.

Greg Allen El Pasó-i rendőrfőnök elmondta, hogy a nyomozók vizsgálnak egy vélhetően a gyanúsítottól származó „kiáltványt”, ami valószínűsíti, hogy „gyűlölet-bűncselekmény” történt.

A négyoldalas írást a szélsőségesek által gyakran használt internetes üzenőfalra, a 8chanra töltötték fel, és valószínűleg a gyanúsított írta. Ebben a Walmartban elkövetett támadást „Texas a spanyol ajkúak általi megszállására adott válasznak” nevezi.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság