A brazíliai Nemzeti Űrkutatási Intézet vezetője azt mondja, hogy menesztik a Jair Bolsonaro elnökkel az amazóniai erdőirtás mértékéről folytatott nyilvános vitája után. Ricardo Galvão „gyávasággal” vádolta a szélsőjobboldali elnököt, amiért az megkérdőjelezte az intézet adatait, amelyek szerint júniusban 88 százalékkal több erdőt irtottak ki, mint az előző év ugyanezen hónapjában.

Bolsonaro szerint az intézmény rontja Brazília megítélését. A brazil tudományos és technológiai minisztérium megerősítette Galvão távozását, de az nem derült ki, hogy felmondott vagy menesztették.

Tudósok szerint drámaian megnőtt az erdőirtás mértéke, amióta Bolsonaro Brazília elnöke - Fotó: Reuters

A hivatalát januárban elfoglaló Bolsonaro azzal vádolta Galvão intézményét, hogy az destabilizálni akarja a kormányt. A Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) ezzel szemben azt állítja, hogy adatai 95 százalékos pontosságúak.

Tudósok szerint Amazóniában felgyorsult az erdőirtás a Bolsonaro-kormány alatt, ami a fejlődést a megóvás elé helyezi. A világ legnagyobb esőerdejeként Amazónia létfontosságú szén-dioxid-megkötő, ami csökkenti a globális felmelegedés ütemét.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy legtöbb esetben azért irtják az erdőt, hogy új legelőket hozzanak létre a szarvasmarha-tenyésztés számára.

Az elmúlt évtizedben a korábbi kormányoknak a szövetségi hatóságok összehangolt fellépésével és büntetésekkel sikerült csökkenteniük az erdőirtást. Bolsonaro és miniszterei azonban bírálták a bírságolási gyakorlatot, és drámaian csökkentették a faanyag-lefoglalásokat és a környezetkárosításért kiszabott büntetéseket.

Számos tudományos szervezet, köztük a Brazil Tudományos Akadémia, védelmébe vette az Inpét és adatai pontosságát.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság