Jair Bolsonaro brazil elnök azzal vádolja saját országa űrügynökségét, hogy hazudik az amazóniai erdőirtások mértékéről. Azt mondta, hogy az intézmény rombolja Brazília külföldi megítélését azzal, hogy olyan adatokat közöl, amelyek szerint drámaian fokozódik az erdőirtás a dél-amerikai országban.

A szélsőjobboldali elnök azt mondta, hogy találkozni kíván az ügynökség vezetőjével, hogy megvitassa vele a kérdést. A Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) szerint az adatai 95 százalékos pontosságúak.

Bolsonaro szerint az Inpe adatai lejáratják az országát - Fotó: Reuters

Bolsonaro pénteken tette szóvá a dolgot. Egy nappal azután, hogy az Inpe nyilvánosságra hozta előzetes műholdas adatait, amelyekből az derült ki, hogy július első tizenöt napján több mint ezer négyzetkilométeren irtották ki az esőerdőt, ami 68 százalékkal több, mint tavaly egész júliusban.

Bolsonaro külföldi újságíróknak azt mondta, hogy ez az adat „nem tükrözi a valóságot”. A tudósok szerint azonban felgyorsult az erdők fogyása Amazóniában Bolsonaro januári hivatalba lépése óta, mert politikája a fejlődésnek kedvez a megóvással szemben.

Mivel ez a világ legnagyobb esőerdője, Amazónia létfontosságú szén-dioxid-megkötő, ami csökkenti a globális felmelegedés ütemét. Hivatalos adatok szerint a leginkább amiatt vágják ki a fákat, hogy újabb legelőket hozzanak létre a szarvasmarha-tenyésztés számára.

Az elmúlt évtizedben a korábbi kormányoknak a szövetségi ügynökségek összehangolt fellépésével és büntetésekkel sikerült csökkenteniük az erdőirtást. Bolsonaro és miniszterei azonban bírálták ezeket a büntetéseket, és drasztikusan csökkentek a faelkobzások és a környezetkárosítással kapcsolatos bűncselekmények miatt kiszabott elmarasztaló ítéletek.

Számos tudományos intézmény, köztük a Brazil Tudományos Akadémia, védelmébe vette az Inpét, és adatai pontosságát.

Bolsonaro pénteken a külföldi újságíróknak azt is tagadta, hogy bárki is éhezne Brazíliában. Azt mondta, hogy „nincsenek csontvázszerű alakok az utcákon, mint más országokban”, számolt be róla a Reuters. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint azonban 2017-ben mintegy 5,2 millió ember éhezett Brazíliában.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság