Evo Morales bolíviai elnök hétfőn bejelentette, hogy új intézkedéseket készülnek bevezetni a nemi alapú erőszak és a nők ellen elkövetett gyilkosságok visszaszorításáért. A tervek szerint az ilyen bűncselekményeket Bolíviában emberiesség elleni bűncselekményekként kezelnék.

Miután találkozott a nők védelmével megbízott testülettel, Morales újságíróknak beszélt az új tervről, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy 2019-ben eddig már több mint hetven nők ellen elkövetett gyilkosságot jelentettek az országban.

A dél-amerikai országban nagy problémát jelent a nők elleni erőszak - Fotó: Juan Karita/AP

Kijelentette, hogy a kérdés „nemzeti prioritást” élvez, és arra kérte a bolíviaiakat, hogy segítsenek abban, hogy megszűnjenek a nők ellen, a női mivoltuk miatt elkövetett emberölések. Ezen bűncselekmények hátterében sok esetben az áll, hogy a nők partnerei vagy korábbi partnerei a „tulajdonukként” tekintenek a nőkre, és úgy gondolják, hogy jogukban áll partnerük életével és halálával rendelkezni.

Az elnök által bejelentett egyik lépés az lenne, hogy a nők ellen elkövetett gyilkosságokat emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítanák. Arra is utalt, hogy aláírnának „egy nemzetközi egyezményt”, hogy súlyának megfelelően legyen kezelve ez az egész világot érintő „járvány”.

Az államfő azt is belejelentette, hogy több költségvetési forrást különítenek el a nők védelmének biztosítására és a nemi egyenlőség kultúrájának népszerűsítésére az ország iskoláiban. Az ehhez szükséges pénzt az üzemanyagokra kivetett adókból fogják fedezni.

A lépések között egy új partnerség kialakítása is szerepel a rendőrség és az ügyészség között, hogy közösen vegyék fel a harcot az ezeket a bűncselekményeket kísérő nagy fokú büntetlenség ellen.

„Együtt képesek vagyunk kezelni ezt a tragédiát, ami olyan sok kárt okoz az emberiségnek” – fogalmazott Morales.

Idén Morales kormánya felállított egy különleges, a nők védelmével megbízott testületet, amelynek feladata a nőket és gyerekeket érő erőszak elleni küzdelem, valamint a nők erősítése és támogatása. A testület hét minisztériumot fog át, illetve a Nőkért és a Patriarchátus Elleni Többnemzetiségű Szolgálat is részét képezi. Ez utóbbit a már elhunyt híres újságíróról és emberi jogi aktivistáról, Ana María Romero de Camperóról nevezték el.

Bolíviában számos nőket védő törvény van hatályban, köztük a 348-as számú törvény, amely garantálja a nők számára az erőszaktól mentes életet, illetve a 243-as törvény, amely pedig a nők elleni zaklatások és politikai erőszak ellen lép fel. Mindazonáltal ezek betartatása nehéznek bizonyul.

Morales már márciusban is bejelentett egy új intézkedéscsomagot. Ebben szerepelt például egy olyan törvénytervezet, amely megváltoztatná a nemi erőszak és az emberölés meghatározását, kezdeményezné a bíróságok átszervezését, és lehetővé tenné a feminista szervezeteknek, hogy figyelemmel követhessék a büntetőeljárásokat.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság