Abban bízva, hogy így jobban meg tudja védeni a bíráit, Rio de Janeiro állam különleges, anonim bíróságok létrehozását kezdeményezte a korrupciós és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyek tárgyalására, számolt be róla vasárnap a helyi sajtó.

Az őket és családjaikat ért halálos fenyegetések miatt jelenleg több mint húsz riói bíró van állandó rendőrségi védelem alatt. Az új bíróságok létrehozásáról szóló július 1-jei döntésnek éppen az a célja, hogy megakadályozza, hogy a szervezett bűnözői csoportok célba vegyék a bandaerőszakkal, pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyekben eljáró bírákat.

Az anonim bíróságok várhatóan augusztusban kezdik meg a működésüket Rióban - Fotó: Archív

Nem egy, hanem három bíró fogja vezetni a tárgyalásokat, akik hatvan naponként váltják egymást, hogy ne egyetlen személy kapcsolódjon az egyes bűnvádi eljárásokhoz. Minden ítéletet a kerületi bíróságok főbírái fogják aláírni.

Az anonim bíróságok ötlete eredetileg Olaszországból származik, ahol a maffia tagjainak tárgyalásaikor alkalmazták őket. Az 1990-es években pedig Kolumbiában is átvették ezt a gyakorlatot, hogy így szabjanak gátat a kábítószer-kereskedelem növekedésének. Ezekben az esetekben az elnöklő bíró személyazonosságát képernyőkkel, detektív tükrökkel és hangtorzítókkal védték.

A bírók személyének védelmén túl ezek az anonim bíróságok segíteni fognak az érzékeny ügyek felgyorsításában.

„Ezen különleges bíróságok felállításának óriási jelentősége a szervezett bűnözés elleni harcban, mert lehetővé teszik az eljárás felgyorsítását” – nyilatkozta a sajtónak Claudio de Mello Tavares, a Riói Bíróság elnöke, számolt be róla az O Globo.

„Ráadásul könnyebbé teszik majd a büntetőbíróságok munkáját, amelyek nyomán gyorsabban születhetnek ítéletek” – tette hozzá.

Az anonim bíróságok várhatóan augusztusban kezdik meg a működésüket. Az ezt jóváhagyó döntéssel, Rio lesz a hetedik brazil állam, ami anonim bírókat alkalmaz.

Forrás: Organized Crime and Corruption Reporting Project

Fordította: Latin-Amerika Társaság