Egy brazil bíró kártérítés fizetésére kötelezte a Vale bányaipari óriást azokért a károkért, amelyeket a brumadinhói gát átszakadása okozott januárban. A katasztrófa minden idők legsúlyosabb ipari balesete volt Brazíliában.

A bíró nem határozta meg a kártérítés konkrét összegét, de elmondta, hogy a vállalatnak vállalnia kell minden kár helyreállítását, beleértve a gazdasági természetűeket is.

Ez volt Brazília történetének legsúlyosabb ipari katasztrófája - Fotó: Reuters

A Feijão gát január 25-i átszakadásakor legkevesebb 248 ember meghalt, amikor az iszaplavina elsodort egy vállalati étkezdét, irodákat és közeli tanyákat. Huszonkét embert még mindig eltűntként tartanak számon.

Elton Pupo Nogueira bíró arról is beszélt, hogy az a 2,9 milliárd dollárnyi vagyon, amit a bíróságok a cégtől befagyasztottak, továbbra is zárolva marad. Elmondta, hogy a pénzt az érintett családokat és vállalkozásokat ért károk megtérítésére kell fordítani.

Arra a kérdésre, hogy miért nem határoz meg pontos kártérítési összeget, azt válaszolta, hogy a technikai és tudományos kritériumok nem elegendőek a katasztrófa hatásának megítélésére.

„A [kártérítés] értéke nem korlátozódik az esemény okozta halálesetekre, de a környezetet is érinti helyi és regionális szinten, ahogyan a szóban forgó térség gazdasági aktivitását is.”

A bíró elmondta, hogy a Vale eddig együttműködött az igazságszolgáltatással, és a békéltető meghallgatásokon előírt minden lépést megtett. Azt is kiemelte, hogy a Vale ügyvédei nem tagadták a vállalat felelősségét a gátszakadás okozta károkért.

Növekvő nyomás

Közleményében a Vale azt írta, hogy „teljes mértékben elkötelezett a családoknak, a közösségi infrastruktúrának és a környezetnek okozott károk tisztességes és gyors helyreállításában”.

Bár Nogueira bíró keddi ítélete a Vale első elmarasztalása a gátszakadás miatt, de valószínűleg a jogi harcok ezzel nem értek véget.

A múlt héten a brazil szenátus arra sürgette az ügyészeket, hogy emeljenek vádat a Vale a katasztrófa idején vezető tisztséget betöltő dolgozói ellen többek között környezetkárosítás és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A Vale kijelentette, hogy nem ért egyet a szenátus javaslatával, és azt állította, hogy a vállalat a katasztrófa idején magas pozíciót betöltő alkalmazottai nem tudtak semmilyen „közvetlen veszélyről”.

Bár jogilag nem kötelez semmire, a szenátus ajánlása további nyomást helyez a bányaipari óriásra. Komoly aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy más gátakat is fenyegethet az átszakadás veszélye.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság