Letartóztatási parancsot adtak ki a lázadóból lett parlamenti képviselő, Jesús Santrich ellen, miután a férfi nem jelent meg a bíróságon, ahol kábítószer-csempészés miatt emeltek vádat ellene. A kolumbiai legfelsőbb bíróság azután rendelte el Santrich őrizetbe vételét, miután vasárnap eltűnt.

A gyanú szerint az egykori lázadó nagy mennyiségű kokain az Egyesült Államokba csempészését segítette elő, aki kérte is a kiadatását. Az ötvenkét éves Santrich tagadja a vádakat, és azt mondja, hogy összeesküdtek ellene.

Az egykori gerillának vasárnap veszett nyoma - Fotó: Getty Images

A bíróság kedden összeült az ügyében, hogy arról döntsön, hogy fogva kell-e őt tartani addig, amíg a kiadatási kérelmet elbírálják. A tárgyaláson azonban csak Santrich ügyvédje jelent meg, és elmondta, hogy nem tudja, hogy hol van az ügyfele, akit azzal vádolnak, hogy tíz tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba 2017-ben.

Santrich fia úgy nyilatkozott, hogy attól tart, hogy az apját elrabolhatták vagy megölhették, de Iván Duque kolumbiai elnök szerint a férfi az igazságszolgáltatás elől próbál megszökni.

Kicsoda Jesús Santrich?

2016-ban Kolumbiában békemegállapodást írtak alá, amely egy ötvenéves konfliktusnak vetett véget. A megállapodásban az is szerepelt, hogy tíz korábbi lázadó parancsnokból parlamenti képviselő lesz. Köztük volt Santrich is, akinek a valódi neve Seuxis Paucias Hernández.

Santrich harminc évig volt a kolumbiai kormány és a jobboldali paramilitárisok ellen öt évtizeden át harcoló marxista lázadó szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) parancsnoka. Santrich részlegesen vak, egy örökletes betegség miatt fokozatosan veszíti el a látását.

Hogyan tűnt el?

Santrich egy reintegrációs zónában tartózkodott César megyében, körülbelül harminc kilométerre a venezuelai határtól. Más magas rangú egykori lázadókhoz és a kolumbiai közszereplőkhöz hasonlóan Santrich mellé az országos védelmi egység testőröket rendelt ki.

Az egység tagjai vasárnap jelentették, hogy Santrich nincs abban a házban, ahol korábban tartózkodott. Szobájában találtak egy üzenetet, amiben azt írja, hogy az egyik fiatalabb fiánál lesz Valledupar városában. Hozzátette, hogy „nem akar tömeget” a fia házában, és instrukciókat és egy kapcsolattartó nevét hagyta ott. A védelmi egység elmondta, hogy dolgoznak az üzenet valóságtartalmának ellenőrzésén.

Hol lehet?

Sok találgatás megy a kolumbiai sajtóban, és sokan a szomszédos Venezuelára mutogatnak, mint Santrich lehetséges tartózkodási helyére. Venezuela szocialista kormánya nincs jó viszonyban Duque konzervatív kolumbiai kormányával, és nagyon valószínűtlen, hogy átadnák Santrichot, ha ott bukkanna fel, állítják ezek az írások. A határ a két ország között gyengén ellenőrzött, és baloldali lázadók rendszeresen át is lépik észrevétlenül.

Santrich nem az első egykori FARC-tag, aki eltűnt. Három másik fontos személy tartózkodási helye szintén ismeretlen. A legmagasabb rangú közülük Iván Márquez, aki januárban egy videófelvételen a békemegállapodás feltételeinek elárulásával vádolta a kormányt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság