Egy olasz bíróság huszonnégy embert életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt a Kondor Hadműveletben való érintettségükért. A Kondor Hadművelet során hat dél-amerikai ország arra esküdött össze, hogy elrabolják és meggyilkolják a politikai ellenfeleiket egymás országában.

A per, ami az első ilyen jellegű bírósági eljárás volt Európában, 2015-ben kezdődött, és a chilei, paraguayi, uruguayi, brazil, bolíviai és argentin katonai diktatúrák magas rangú tisztviselőinek felelősségét vizsgálta 43 ember, köztük 23 olasz állampolgár meggyilkolásában és eltüntetésében.

Az ítélet a Kondor Hadművelet valamennyi áldozatának igazságot szolgáltat - Fotó: Ian Salas/EPA

A hétfőn elítélt személyek között van Francisco Morales Bermúdez, aki 1975 és 1980 között Peru elnöke volt, Juan Carlos Blanco, Uruguay korábbi külügyminisztere, Pedro Espinoza Bravo, a chilei hírszerzés egykori helyettes vezetője és Jorge Néstor Fernández Troccoli, egy korábbi uruguayi haditengerészeti hírszerző tiszt.

Nem lehet tudni, hogy pontosan hány ember halt meg az összeesküvés miatt, de dél-amerikai és olasz ügyészek bizonyítékot találtak arra, hogy legkevesebb száz baloldali aktivistát gyilkoltak meg Argentínában, köztük negyvenöt uruguayit, huszonkét chileit, tizenöt paraguayit és tizenhárom bolíviait.

Mi volt a Kondor Hadművelet?

„A Kondor Hadművelet senkit sem kímélt” – mondta Francesca Lessa, az Oxfordi Egyetem Latin-Amerika Központjának kutatója. „A menekültek és a menedékkérők különösen veszélyben voltak, a gyerekeknek – akiket törvénytelenül tartottak fogva a szüleikkel – pedig elrabolták a valódi személyazonosságát, és az örökbefogadó családoknak adták őket.”

Az összehangolt térségbeli elnyomás bűncselekményeit dokumentáló adatbázis szerint tizenegy nemzetiséghez tartozó legkevesebb 496 személyt raboltak el a Kondor Hadművelet égisze alatt.

A titkosítás alól feloldott iratokból kiderül például, hogy egyes áldozatokat elkábították, felvágták a hasukat, és repülőgépekről az Atlanti-óceánba dobták őket. Mások holttesteit folyékony betonnal teli hordókba rakták, és folyókba dobták.

A hétfői ítélet két eltűnt családjainak sokévi nyomásgyakorlásának eredménye. „Az áldozatok hozzátartozói évtizedeken keresztül követelték az igazságszolgáltatást” – mondta Lessa. „Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején büntetlenség uralkodott Dél-Amerikában, ami miatt a Kondor Hadműveletben résztvevő egykori politikusok és katonatisztek immunitást élveztek. Bíróság előtti elszámoltatásuk nem volt egyszerű feladat.”

A bűncselekmények az 1970-es és az 1980-as években történtek. „Az elkövetők közül sokan megöregedtek, és talán már soha nem kerülnek bíróság elé” – mondta Jorge Ithurburu, a római 24 Marzi civil szervezet ügyvédje. „Minél több idő telik el, ezeknek a szörnyű bűncselekményeknek annál több szemtanúja öregszik vagy hal meg.”

A 68 éves Aurora Meloni, akinek a férjét, Daniel Banfit 1974-ben rabolták és gyilkolták meg Buenos Airesben, ezt nyilatkozta a Guardiannek: „Soha nem adtuk fel, és ma mindannyian győztünk. A mai ítélet nemcsak a férjemnek szól. (…) A mai ítélet minden a Kondor alatt megölt és elrabolt embernek szól.”

A per ügyészei arra precedensre alapoztak, amit az egykori chilei diktátor, Augusto Pinochet 2000-es londoni letartóztatása teremtett, amit az „egyetemes joghatóság” elve alapján hajtottak végre.

2016-ban Argentína utolsó katonai diktátorát, Reynaldo Bignonét, és tizenhat másik korábbi katonatisztet hosszú évekre börtönbe küldték. Ez volt az első alkalom, hogy egy bíróság bizonyítottnak találta a Kondor Hadművelet létezését.

Idén áprilisban egy frissen nyilvánosságra hozott CIA-dokumentumból kiderült, hogy európai hírszerző szolgálatok tanácsért fordultak az 1970-es évek dél-amerikai katonai diktatúráihoz, hogy hogyan harcoljanak a baloldali „felforgatás” ellen.

„Nyugat-német, francia és brit hírszerző szolgálatok képviselői látogatták meg a Kondor szervezet titkárságát Buenos Airesben 1977 szeptemberében, hogy megvitassák egy a Kondorhoz hasonló felforgatás-ellenes szervezet létrehozásának menetét” – áll a dokumentumban.

A Buenos Aires-i emberi jogi ügyészség szerint 977 katonatiszt és bűntársaik ülnek börtönben az argentin diktatúrához kapcsolódó bűncselekmények miatt.

Írta: Lorenzo Tondo

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság