Megszökött uruguayi börtönéből a „milánói kokainkirálynak” is nevezett Rocco Morabito, jelentette be tegnap a dél-amerikai ország belügyminisztériuma. Az Olaszországnak való kiadatására váró ötvenhárom éves olasz maffiavezér egy tetőn vágott lyukon keresztül távozott a montevideói büntetés-végrehajtási intézetből. Morabito Olaszország legnagyobb hatalommal rendelkező bűnszervezetének, a calabriai ’Ndranghetának volt a vezetője.

Három másik, Brazíliának és Argentínának való kiadatására váró rab – akiknek egyikét gyilkossággal vádolják – szintén megszökött Morabitóval együtt. A négy férfi egy kötélen keresztül leereszkedett egy a börtön mellett lévő házba, ahol kirabolták a tulajdonost, tájékoztatott a minisztérium.

Morabitót két évvel ezelőtt tartóztatták le egy uruguayi luxusszállodában - Fotó: EPA

A huszonhárom éven át bujkáló Morabitót 2017 szeptemberében tartóztatták le egy montevideói luxusszállodában. Vele együtt őrizetbe vették a hírek szerint angolai nemzetiségű feleségét is.

Az Olaszországban távollétében harminc év börtönre ítélt bűnözőt 1994 óta kereste a rendőrség, miután közel egy tonna, 1,3 milliárd líra (7,64 millió dollár) értékű kokaint próbált Brazíliából Olaszországba csempészni.

„Elfogadhatatlan, hogy egy olyan bűnözőnek, mint Morabito, sikerülhet megszöknie egy börtönből Uruguayban, miközben Olaszországnak való kiadatására vár” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter. „Azonnali magyarázatot fogok kérni a montevideói kormánytól, és folytatjuk a vadászatot Morabito után, bárhol is legyen” – tette hozzá.

Morabito vélhetően 2002-ben érkezett Uruguayba, ahol egy Francisco Capeletto névre kiállított hamis brazil útlevéllel szerzett uruguayi papírokat. A dél-amerikai országban a déli tengerparti üdülőhelyen, Punta del Estében vett egy luxusvillát magának.

Ingatlanjainak átkutatása során tizenhárom mobiltelefont, tizenkét bankkártyát, két autót, százötven őt elváltoztatott külsővel ábrázoló igazolványképet, egy portugál útlevelet, nagy mennyiségű ékszert, körülbelül ötvenezer dollárnyi készpénzt és egy kilenc milliméteres pisztolyt foglaltak le.

„Ez rossz hír” – mondta Nicola Gratteri, a calabriai Catanzaro város maffiaellenes főügyésze. „Ilyesmi valószínűleg bárhol megtörténhet. Ez a probléma a kiadatásig vezető hosszú út egyik mellékhatása. Itt az ideje, hogy a politikusok új megállapodásokat kössenek a dél-amerikai országokkal. Például olyat, amilyet Kolumbiával hoztak tető alá a hatóságok, ahonnan a bűnözőket ma már akár negyvennyolc órán belül kiadhatják.”

Morabito közel két és fél évig várt a börtönben arra, hogy megérkezzen a hivatalos kiadatási kérelem Olaszországból. Számos módon igyekezett elkerülni, hogy kiadják, például sértegette a bírót egy közelmúltbeli meghallgatásán, hogy ezzel próbálja elérni az eljárás felfüggesztését, számolt be róla az Ansa.

Írta: Lorenzo Tondo

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság