Az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elfogadta a Galápagos Bioszféra Rezervátum területének megnövelését, jelentette be hétfőn az ecuadori környezetvédelmi minisztérium.

Az UNESCO Nemzetközi Koordinációs Tanácsa az Ember és Bioszféra Program (MAB) Párizsban tartott ülésén határozott így, és ezzel a döntéssel a Galápagos Bioszféra Rezervátum lett a világ legnagyobb tengeri védett területe.

A Galápagos-szigetek és környéke rendelkezik az egyik legkülönlegesebb élővilággal a Földön - Fotó: Getty Images

1984-es létrehozásakor a rezervátumnak mindössze 772 ezer hektár szárazföldi területe volt. A mostani bővítéssel az Archipelago de Colón (Galápagos) Bioszféra Rezervátum területe immáron 14,6 millió hektárra nő. Danny Rueda galápagosi parkőr szerint „ez nagy eredmény az ország és a világ számára”.

Elmondta, hogy ezzel lehetővé válik a környezetvédelmi minisztérium számára, hogy különböző mechanizmusokat hozzon létre és erősítsen meg az ökoszisztéma és a biológiai sokféleség megóvására, a helyi népesség fenntartható gazdasági és emberi fejlődésére és az oktatási és kutatási projektek logisztikai támogatására.

A következő lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az is tervben van, hogy egy igazgatótanácsot hoznak létre a rezervátum élére, amelyben fontos szerepet kapnának a különböző önkormányzatok és a helyi közösségek is.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság