José Ángel Portal kubai egészségügyi miniszter méltatta a kubai orvosok Mozambikban végzett munkáját, ahova az Idai ciklon miatt megsérült emberek megsegítésére utaztak. Portal a hazatérő orvosok fogadásakor elmondta, hogy a kubai szakemberek csupán embereket kezeltek, de a forradalom nyomát is otthagyták az országon.

„Lenyűgöző a munka, amit végeztetek” – fogalmazott Portal vasárnap, amikor a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtéren üdvözölte a katasztrófahelyzetekre és súlyos járványokra szakosodott Henry Reeve Nemzetközi Orvoscsoport tagjait.  

A kubai orvosok hatvanhárom nap alatt több mint huszonkétezer embert láttak el az afrikai országban - Fotó: Prensa Latina

„Új fejezetet írtatok a kubai közegészségügy szolidaritási könyvébe, és immáron részei vagytok ennek a történetnek, amely azt példázza a világnak, hogy mire vagyunk képesek” – tette hozzá Portal.

A hazatérő orvosok egyike, Dr. Rolando Piloto a fogadóünnepségen elmondta, hogy munkájukkal az emberek iránt érzett szolidaritásukat fejezték ki.

Az orvos bírálta az Amerikai Államok Szervezete (OAS) főtitkárát Luis Almagrót, aki az egészségügyi szakembereket a kubai kormány rabszolgáinak és olcsó munkaerőnek nevezett.

„Azt válaszoljuk neki, hogy az önzetlenségünk rabszolgái vagyunk, és arra szakosodtunk, hogy odaadjuk, amink van” – fogalmazott.

Piloto elmondta, hogy Kuba egy járóbeteg ellátó, sebészeti és járványügyi profilú tábori kórházat hozott létre Mozambikban.

Beira városában gyerekgyógyászati, belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, szülészeti, ortopédiai és traumatológiai, klinikai laboratóriumi és ultrahangos szolgáltatásokat nyújtottak, és kiépítettek egy tizenkét ágyból és nyolc megfigyelő ágyból álló fekvőbeteg részleget is.

A higiénia megteremtésére irányuló és járványügyi munkát is végeztek, például küzdöttek a malária ellen, amely során felkerestek tizenhétezer otthont, és ebből a város több mint ötvenezer lakója profitált.

Az országban való hatvanhárom napos tartózkodása alatt a kubai kontingens összesen 22.259 beteget látott el, 331 sebészeti beavatkozást hajtottak végre 128 idős emberen és 203 gyereken.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság