Német ügyészek lezárták a nyomozást Hartmut Hopp ellen, aki orvosként dolgozott a Colonia Dignidad (Méltóság Kolónia) elnevezésű hírhedt dél-chilei kommunában, amit egy egykori náci katona, Paul Schäfer alapított 1961-ben. Hopp Schäfer jobbkezének számított.

Hoppot egy chilei bíróság bűnösnek találta a Schäfer által gyerekkel szemben elkövetett szexuális visszaélésekben való bűnrészességben, de az orvos a büntetése megkezdése előtt Németországba szökött. Német ügyészek most arra jutottak, hogy nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az ítélet helyben hagyásához. Hopp ügyvédje szerint ügyfelét „undorral töltötték el a Colonia Dignidadban elkövetett kegyetlenségek”, de soha nem sejtette, hogy mi folyik ott.

Német ügyészek szerint nem lehetett bizonyítani Hopp bűnösségét - Fotó: AFP

Mi volt a Colonia Dignidad?

A Colonia Dignidad névre keresztelt kommunát Paul Schäfer a chilei fővárostól, Santiagótól 350 kilométerre délre lévő Maule régióban hozta létre. A közösséget titkos szektaként működtette, amelynek tagjai valóságos rabszolgaként éltek, és fegyveres őrök és kutyák akadályozták meg, hogy elhagyják a kolóniát.

Csúcspontján háromszáz német és chilei élt a 137 négyzetkilométeres erődítményben, amelyet szögesdrót vett körül, és reflektorokkal felszerelt őrtornyok őriztek. A gyerekeknek a szüleiktől elkülönítve kellett élniük, és Schäfer több tucatjuk ellen követett el szexuális visszaéléseket.

Ki volt Paul Schäfer?

Schäfer, aki korábban a második világháborús német hadsereg, a Wehrmacht tisztje volt, a háború utáni Németországban prédikátor lett, és veszélyeztetett gyerekekkel dolgozott. 1961-ben hagyta el az országot, miután egyre több olyan vád merült fel, hogy gyerekek ellen szexuális visszaéléseket követett el.

Követői egy csoportjával Dél-Chilébe költözött, ahol megalapította a Colonia Dignidadot, egy rendkívül autoriter mezőgazdasági közösséget, amelynek ő maga lett a vezetője. A külvilág felé Schäfer a kolóniát egy harmonikus közösségnek állította be, ami elkötelezett a mezőgazdasági munka iránt, és ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást biztosít a környező falvakban élőknek.

Már 1966-ban napvilágot láttak zaklatásokról, kínzásról és emberrablásokról szóló beszámolók, amikor a közösség egyik fiatal tagjának sikerült Németországba szöknie.

A fiatal férfi a rendőrségnek elmesélte, hogy Schäfer és emberei hogyan vitték Chilébe, kényszerítették arra, hogy a telep építésén dolgozzon, és milyen kegyetlen veréseket és szexuális zaklatásokat kellett elszenvednie. Arról is beszámolt, hogy az első két szökési kísérlete után drogokkal elkábították.

Mi történt a Colonia Dignidadban?

Nem csupán Schäfer szektájának tagjai szenvedtek el visszaéléseket a kolónia területén. Augusto Pinochet tábornok katonai diktatúrája idején a Colonia Dignidad titkos börtönként is működött. A chilei titkosrendőrség tagjai és Schäfer emberei körülbelül háromszáz ellenzékit kínoztak meg a telep alatt húzódó alagútrendszerben.

Becslések szerint legkevesebb száz embert gyilkoltak meg a Colonia Dignidad területén. Az egyik áldozat valószínűleg Boris Weisfeiler amerikai tudós volt, aki 1984-ben túrázni utazott Chilébe.

Mivel vádolták Hartmut Hoppot?

A jelenleg 74 éves Hopp a Colonia Dignidadban működő orvosi rendelőt vezette. Schäferrel együtt költözött Chilébe 1961-ben, és a kolónia azon kevés tagjai közé tartozott, akiknek engedélyezték, hogy elhagyják a telepet és külföldön tanuljanak. Az 1980-as években ő lett Schäfer jobbkeze és a kolónia szóvivője.

Egy chilei bíróság bűnrészesnek mondta mi a Schäfer által elkövetett több rendbeli nemi erőszakban és szexuális zaklatásban. Az ítélethirdetés előtt azonban Chiléből Németországba szökött. Egy német bíróság 2017-ben helyben hagyta a chilei ítéletet, és öt év börtönre szabott ki rá, de a döntést egy fellebbviteli bíróság 2018 szeptemberében visszavonta.

A bíróság akkor azzal érvelt, hogy nincsenek konkrét bizonyítékok arra nézve, hogy Hopp tevőlegesen segítette volna a Schäfer által elkövetett bűncselekményeket. A német ügyészek azonban tovább nyomoztak. Ezt a nyomozást zárták most le azzal az indokkal, hogy „minden ígéretes nyom kimerítő felderítése után nem lehetett a vádirathoz szükséges semmilyen jogilag megalapozott gyanúsítást megfogalmazni”.

Mi történt Schäferrel?

Schäfer 1997-ben menekült el Chiléből, mivel több eljárás is indult ellene a Colonia Dignidadban gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt. 2005-ben tartóztatták le Argentínában, és Chilében kezdte meg húszéves börtönbüntetését. Nyolcvannyolc éves korában börtönben halt meg 2010-ben.

A Colonia Dignidad 1991-ben Villa Bavierára változtatta a nevét, és üdülőhely lett egy német tematikájú étteremmel és szállodával. Több mint százan élnek ott, sokan közülük a Colonia Dignidad lakói voltak, akik azt mondják, hogy ez az egyetlen hely, amit valaha otthonként ismertek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság