Száz nő öltözött be Evita Perónnak, és vonult fel Buenos Aires utcáin hétfőn, egy nappal a karizmatikus first lady születésének századik évfordulója előtt.

Eva María Duarte, aki 1952-ben, 33 éves korában rákban hunyt el, színésznő volt, és az államfői posztot két időszakban is betöltő Juan Perón tábornok második felesége lett.

Felvonulók Evita születésének századik évfordulójáról emlékeztek meg - Fotó: AP/Thomas F. Cuesta

A leginkább csak „Evitának” hívott first ladyt nagy népszerűségnek örvendett az argentin emberek körében, mert „a szegények bajnokának” tartották, és mert jelentős szerepe volt abban, hogy a nők szavazati jogot kaptak.

A beöltözött nők Buenos Aires utcáin egy épülethez vonultak, amelyen Evita nagy méretű öntöttvas portréja van elhelyezve. Tiszteletük jeléül néhányan a védjegyének számító kontyba tűzték a hajukat, mások báli ruhát vettek fel.

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy Eva Perón egy harcos nő volt. Feministákként hiszünk a küzdelmében” – mondta Nora Elia Savio színésznő. „Ő, a maga idejében a mi jogainkért harcolt.”

Evita alakja időben és térben messzire ért el.

A globális csodálat az 1970-es években kezdődött Andrew Lloyd Webber „Evita” című musicaljével. Ezt Alan Parker a musical zenéjén alapuló filmje követte Madonnával a főszerepben, majd a New York-i Metropolitan Museumban állították ki Evita ruháit a Christian Dior kiállításon.

A Buenos Aires-i Evita Múzeum születésének századik évfordulójára nemrég új kiállítással jelentketett „Gyerekkor és perónizmus” címmel, ahol az Eva Perón Alapítvány játékai tekinthetők meg.

Forrás: AP

Fordította: Latin-Amerika Társaság