Rio de Janeiro államban rekord magasra emelkedett a rendőrök által elkövetett emberölések száma. Az év első három hónapjában 18 százalékos volt a növekedés, amit részben az állam vezetői a bűnözőkkel szembeni zéró toleranciájának tulajdonítanak.

Az Associated Press által megtekintett hivatalos adatokból az derül ki, hogy rendőri erők 434 embert öltek meg összecsapásokban Rióban, szemben a tavalyi év ugyanezen időszakában megölt 368 emberrel. Az április 17-én közzétett adat a legmagasabb szám azóta, hogy 1998-ban vezetni kezdték az erre vonatkozó statisztikákat.

Szakértők attól tartanak, hogy az erőszak csak még több erőszakot szül - Fotó: AFP

Az emelkedés Wilson Witzel kormányzóságának idejére esik. A korábbi tengerészgyalogos Witzel Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök politikai szövetségese. Zéró toleranciát hirdetett a bűnözők ellen, a kábítószer-kereskedőket „narkóterroristáknak” nevezte, és azt ígérte, hogy enyhíteni fogja a fegyvertartási szabályokat.

A kampány során kijelentette, hogy mesterlövészeket szándékozik helikopterrel a favelák fölé küldeni, hogy célba vegyék a fegyveres bűnözőket. Hetekkel ezelőtt elismerte, hogy a rendőrség mesterlövészeket vetett be.

A rendőrség kommunikációs osztálya nem kívánta kommentálni a friss statisztikákat.

„Még ha nincs is közvetlen parancs [az emberölésre], a kormányzó és más tisztviselők ezt a nyelvezetet használják, hogy meg kell emlékeznünk a gyanúsítottak haláláról, és hogy egy [rendőrségi] művelet akkor sikeres, ha annak során kilenc-tíz ember hal meg” – mondta Felippe Angeli, a brazíliai Sou da Paz intézet közbiztonsági szakértője. „Ennek végül van hatása.”

A rendőrség által elkövetett emberölések azonban nem a jelenlegi, január 1-én hivatalba lépett kormányzattal kezdődtek.

Tavaly júniusban Orlando Dos Santos megtudta, hogy huszonhét éves nevelt fia egy rendőrségi művelet során eltűnt. Az eset a híres Cukorsüveg-hegy mögötti hegyen lévő Babilonia nyomornegyedben történt.

Másnap, helyiek lakosok és a tűzoltóság segítségével Dos Santos és más eltűnt személyek hozzátartozói keresést indítottak. Hét holttestre bukkantak egy szikla aljánál, amit később összefüggésbe hoztak a rendőrségi művelettel.

Dos Santos nevelt fia, akiről elmondta, hogy nem sokkal a rendőrségi rajtaütés előtt keveredett bele egy bűnözői csoportba, nem került elő. „A hely, ahol megtalálták őket, és a testek helyzete alapján egyértelmű, hogy ez egy kivégzés volt” – mondta az autószerelő férfi az Associated Pressnek.

A rendőrség által elkövetett emberölések száma az elmúlt években megnövekedett. 2013 óta a brazil rendőrségi műveletek áldozatainak száma folyamatosan, 416-ról a tavalyi évre 1.534-re emelkedett.

2018-ban a hadsereg alá rendelték Rio állam biztonsági erőit. Egyes bűncselekmények, például a lopások száma csökkent is, de a lépés bírálói szerint a strukturális problémák továbbra is megoldatlanok.

A nagyarányú erőszak régóta jelent problémát Brazíliában és az egyik fő turistacélpontjában, Rióban.

Paulo Storani, a BOPE elnevezésű elitosztag korábbi parancsnokhelyettese elmondta, hogy a halálesetek számának növekedése „természetes” következménye a rendőrség azon törekvésének, hogy megpróbálja visszafoglalni a szervezett bűnözéstől azokat a területeket, amelyekről az állam sok évvel ezelőtt lemondott.

„Nincs felhatalmazva a rendőrség az emberölésre. A bűnözők háborúkban használatos fegyverekkel vannak felszerelkezve, a rendőrség pedig területeket akar visszafoglalni. Azért történnek erőszakos összecsapások, mert a bűnözők a korábbi kormányok tétlensége idején megerősödtek” – mondta.

Ezzel párhuzamosan az államban történt összes gyilkosság huszonhat százalékkal csökkent az év első három hónapjában, amikor is 1.046 regisztrált erőszakos haláleset történt.

Egyes szakértők azonban attól tartanak, hogy a kormányzat retorikája párosulva azzal a törekvésével, hogy enyhíti a fegyvertartási törvényeket, tovább mélyíti a válságot.

„Az erőszak még több erőszakot szül” – mondta Dos Santos. „Úgy vélem, hogy egy rendőr kötelessége az, hogy elfogja és letartóztassa [a bűnözőket], az igazságszolgáltatásé pedig, hogy ítélkezzen [felettük].”

Írta: Marcelo Silva de Sousa és Diane Jeantet

Forrás: AP

Fordította: Latin-Amerika Társaság