A balközép Laurentino Cortizót nyilvánították a panamai elnökválasztás győztesének. Váratlanul szoros versenyben Cortizo két százalékkal végzett a jobbközép riválisa, Rómulo Roux előtt, aki választási szabálytalanságokról szóló jelentésekre hivatkozva még nem ismerte el a vereségét.

A választások fő témája a korrupció elleni harc volt, illetve, hogy hogyan lehetne javítani Panama megítélésén, ami a pénzmosással összefüggésben került be a köztudatba.

Cortizo szoros versenyben győzte le ellenfelét - Fotó: Reuters

A közép-amerikai ország választási bíróságának tájékoztatása szerint a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után Cortizo győzött 33 százalékkal, Roux pedig 31 százalékot kapott. A hivatalos eredményeket várhatóan kedden teszik közzé, bár a bíróság szerint az eredmény annak ellenére „megfordíthatatlan”, hogy a különbség kevesebb mint negyvenezer szavazat.

„Tartozom önöknek, minden panamainak” – fogalmazott Cortizo újságírók előtt. „Keményen fogok dolgozni, harcolni és alázattal, méltósággal és őszintén fogom szolgálni országomat.”

Ez volt hatodik elnökválasztás azóta, hogy egy amerikai megszállás 1989-ben megdöntötte Manuel Noriegát.

Kicsoda Laurentino Cortizo?

A hatvanhat éves Laurentino „Nito” Cortizo annak a Demokratikus Forradalmi Pártnak (PRD) a jelöltje, amit még Omar Torrijos tábornok alapított 1979-ben. A PRD 2009 óta nem volt hatalmon.

Cortizo tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, és korábban mezőgazdasági miniszter volt. Viselt tisztséget az Amerikai Államok Szervezetében, és dolgozott az építőiparban és az állattenyésztési szektorban is.

Melyek voltak a választások fő témái?

A korrupció volt az Odebrecht-botrány által meghatározott elnökválasztási verseny legfontosabb témája. A brazil építőipari vállalatot bűnösnek mondták ki abban, hogy kenőpénzeket fizetett tizenhét panamai tisztviselőnek. Cortizo azt ígérte, hogy a korrupció elleni harc jegyében új közbeszerzési törvényeket fog elfogadtatni.

Ezenkívül sok szó esett többek között a növekvő munkanélküliségről, a panamai oktatási rendszerről, valamint a panamavárosi vízközművek állapotáról és a szemétszállításról is.

Cortizo továbbá erősíteni szeretné országa kapcsolatait az Egyesült Államokkal. „Az Egyesült Államok stratégiai partnerünk, fő stratégiai partnerünk” – nyilatkozta Cortizo a Reuters hírügynökségnek. „Ennek a kapcsolatnak fejlődnie kell.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság