Katonai puccskísérlet zajlik éppen (április 30-án, kedden) Venezuelában, ahol a börtönbüntetésre ítélt jobboldali vezető, Leopoldo López és az önjelölt „átmeneti elnök”, Juan Guaidó és a fegyveres erők egyes tagjai lezártak egy országutat Caracasban, és felkelésre szólították fel a hadsereget.

A hírek szerint a venezuelai titkosszolgálat, a Sebin tagjainak egy csoportja kedd reggel kiszabadította Leopoldo Lópezt a házi őrizetből. López csatlakozott Guaidóhoz és a fegyveres erők különböző ágaihoz tartozó katonák maroknyi csoportjához, akik a La Carlota légibázis közelében lévő Altamira országúton gyűltek össze. López és Guaidó a közösségi médiában olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken a fegyveres erők más tagjait arra kérik, hogy csatlakozzanak a felkeléshez, támogatóikat pedig felszólították, hogy vonuljanak az utcákra. Guaidó kijelentette, hogy ez a Maduro-kormány elmozdításának „utolsó szakasza”.

Guaidó a hadsereg egyes tagjaival az Altamira országúton gyűlt össze - Fotó: Reuters

A venezuelai kormány gyorsan reagált, elítélte a puccskísérletet, és azt ígérte, hogy legyőzi azt.

„Tájékoztatjuk a venezuelai embereket, hogy éppen most szállunk szembe egy kis csoport áruló katonával és semlegesítjük őket, akik az Altamira országúton tartózkodnak, hogy puccsot hajtsanak végre az állam és az alkotmány ellen” – írta a Twitteren Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter.

Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés elnöke, Diosdado Cabello az állami televízióban szólalt meg, és azt mondta, hogy a felkelést le fogják győzni, és a felelősöknek „vállalniuk kell a felelősséget”. Felszólította az embereket és a bolivári milíciát, hogy vonuljanak az utcára, és védjék meg a Miraflores Palotát.

Vladimir Padrino López védelmi miniszter arról számolt be, hogy a katonai egységek országszerte teljesen normális viszonyokat jelentettek, és hogy a hadsereg hűséges marad Maduro elnökhöz.

Ezen sorok írásakor Guaidó követői az utcákra vonultak Caracasban és az ország más részein, és az új puccskísérlet hírének hallatára utakat zártak le. Kisebb összecsapásokról és könnygáz bevetéséről érkeztek híre a caracasi La Carlota légibázis közeléből.

Guaidó korábban május 1-re, szerdára „Venezuela történetének legnagyobb tüntetését” ígérte, a chavisták pedig várhatóan szintén fel fognak vonulni a munka ünnepének alkalmából.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság