Ferenc pápa ötszázezer dollárral segíti a Mexikóban, az Egyesült Államok határánál veszteglő bevándorlókat, közölte a Vatikán. A pénz a Katolikus Egyház Péterfillér Alapjából származik, amelybe világszerte a hívek adományait gyűjtik.

Egy közlemény szerint csökkenőben van a bevándorlók számára létfontosságú segítségnyújtás, mivel egyre kevesebb sajtóhír jelenik meg a válságról.

A sajtóhírek csökkenésével a bevándorlók egyre kevesebb segítséget kapnak - Fotó: EPA

A pápa korábban bírálta Donald Trump amerikai elnök azon tervét, hogy fal építésével kívánja távol tartani a bevándorlókat az Egyesült Államoktól.

Az Egyesült Államok azt követeli a mexikói kormánytól, hogy állítsa meg az úgynevezett karavánokat, amelyek Közép-Amerikából tartanak északra.

„2018-ban hat bevándorló karaván, összesen 75 ezer ember lépett be Mexikóba. Új csoportok érkezése is várható” – közölte a Péterfillér irodája.

„Ezek az emberek feltorlódnak, nem tudnak belépni az Egyesült Államokba, nincs otthonuk vagy megélhetési forrásuk. A Katolikus Egyház több ezrüket szállásolja el az egyházmegyékben vagy a gyülekezetekben lévő szálláshelyeken, és biztosítja az alapvető szükségleteiket, a lakhatástól kezdve a ruházkodásig.”

Sok bevándorló azt mondja, hogy az üldöztetés, az erőszak és a szegénység elől menekült el szülőhazájából.

A múlt héten rendőrség közel négyszáz bevándorlót vett őrizetbe, akik a dél-mexikói Chiapas államból tartottak az Egyesült Államok felé.

„Egyre kevesebb a sajtóhír erről a vészhelyzetről, és ezzel párhuzamosan a kormánytól és a magánszemélyektől érkező segélyek is csökkennek” – tette hozzá az Alap.

„Ezért Ferenc pápa ötszázezer dollárt adományozott a Mexikóban lévő bevándorlók megsegítésére. Ezt az összeget tizenhat olyan egyházmegye és mexikói gyülekezet huszonhét projektje között fogják szétosztani, amelyek segítséget kértek ahhoz, hogy továbbra is szállást, élelmezést és alapvető szükségleteket tudjanak biztosítani ezeknek a fivéreinknek és nővéreinknek.”

Márciusban a pápa bírálta azokat a politikai vezetőket, akik akadályokat igyekeznek emelni a bevándorlók távol tartására.

„Azok, akik falakat emelnek, legyenek azok szögesdrótból vagy téglából, végül a saját maguk építette falak foglyaivá válnak” – fogalmazott.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság