Brit, nyugat-német és francia hírszerző ügynökségek kértek tanácsokat az 1970-es évek véreskezű dél-amerikai diktatúráitól ahhoz, hogy hogyan harcoljanak a baloldali „felforgatás” ellen, derült ki egy frissen nyilvánosságra hozott CIA-dokumentumból.

Az európai hírszerző szolgálatok a „Kondor Hadműveletet” akarták tanulmányozni. Ebben a titkos programban az argentin, brazil, paraguayi, uruguayi, chilei, bolíviai, perui és ecuadori diktatúrák szövetkeztek, hogy elrabolják és meggyilkolják baloldali gerillacsoportok tagjait egymás területein.

A Kondor Hadművelet elnyerte az európai hírszerző szolgálatok tetszését - Kép: Carlos Latuff

Arról nincsenek információk, hogy ennek következtében hány ember halt meg, de az összeesküvés csak Argentínában legkevesebb ezer ember halálát okozta. És az 1978. április 7-i keltezésű CIA-dokumentum szerint az európai kémek nagyon meg szerették volna ismerni, hogy hogyan működik.

„Nyugat-német, francia és brit hírszerző szolgálatok képviselői látogatták meg a Kondor szervezet titkárságát Buenos Airesben 1977 szeptemberében, hogy megvitassák egy a Kondorhoz hasonló felforgatás-ellenes szervezet létrehozásának menetét” – áll a dokumentumban.

„A terrorista/felforgató fenyegetés olyan veszélyes szintet ért el Európában, hogy azt tartják a legcélravezetőbbnek, ha egyesítik hírszerző forrásaikat egy olyan együttműködő szervezetben, mint a Kondor”, mondták az európaiak a Kondor titkárságnak Buenos Airesben, derül ki a CIA-dokumentumból.

„Mindazonáltal hangsúlyozták, hogy ha egy ilyen szervezetet létrehoznak (Európában), akkor a felforgatók elleni minden műveletüket olyan szorosan hangolják össze, hogy egyik ország szolgálata sem fog egyoldalúan beavatkozni egy másik országban.”

A dokumentum egy két hete nyilvánosságra hozott 47 ezer oldalas titkos amerikai iratcsomagból származik, amely a véres 1976 és 1983 közötti argentin diktatúrával foglalkozik.

A főleg CIA és FBI aktákat tartalmazó csomagban korábban nem ismert dokumentumok vannak, amelyek megvilágítják Argentína hétéves katonai rezsimjének sötét tevékenységét és elborzasztó módszereit, amelyekkel több ezer, főleg fiatal embert semmisített meg.

„Ezek a dokumentumok nagyon fontosak” – mondta Gastón Chillier, a Cels emberi jogi szervezet munkatársa. „Ezek a dokumentumok hat vagy hét amerikai hírszerző ügynökségtől származnak. Reméljük, hogy lesznek bennük olyan információk, amelyek segíthetnek az időszakban emberijog-sértéseket elkövető emberek felelősségre vonásának folytatásában.”

A Buenos Aires-i emberi jogi ügyészi hivatal szerint összesen 977 egykori katonatiszt és kollaboráns van jelenleg börtönben az argentin diktatúrához kötődő bűncselekmények miatt.

Az aktákban hátborzongató részletességgel írnak ezekről a bűncselekményekről. Az egyik dokumentumban az első kezdetleges kísérletről olvashatunk, hogy az argentin hadsereg hogyan igyekezett megszabadulni az áldozatoktól, miután holttesteket mosott ki a víz a szomszédos Uruguay partjainál a diktatúra második hónapjában.

„Az uruguayi kormányt az argentin hatóságok bizalmasan tájékoztatták, hogy az uruguayi partok mentén talált tíz holttestből nyolc az argentin terroristaellenes műveletek eredménye” – írja egy 1976. májusi külügyminisztériumi távirat.

„A forrás elmondta, hogy a testeket az argentin hatóságok vallatásai után helikopterekből dobták ki (a Río de la Platába).”

Az argentin diktatúra később tökéletesítette az eltüntetés technikáját: az elkábított áldozatok hasát felvágták, és úgy dobták őket repülőgépekről az Atlanti-óceánba.

Egy másik dokumentumban Robert Scherrer, az FBI Buenos Aires-i jogi attaséja, aki kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett az argentin hadseregben, 1976 októberében arról számolt be Washingtonnak, hogy hogyan szabadultak meg két kubai biztonsági tiszt holttestétől.

Jesús Cejas Áriast és Crescencio Galanena Hernándezt 1976 augusztusában rabolta el és gyilkolta meg a diktatúra.

„Holttesteiket egy nagy fémhordóba tették, és a Río Luian folyóba dobták” – jelentette Scherrer. „Mivel Cejas és Galanena olyan sokáig voltak vízben, ami felgyorsította a bomlási folyamatokat, nem valószínű, hogy azonosítani tudják őket.”

Egy erősen szerkesztett 1976. decemberi keltezésű CIA-dokumentumból kiderül, hogy a baloldali gerillákkal való számos „konfrontáció” valójában „a hatóságok koholmánya volt, amelyekkel ki akarták magyarázni az őrizetben lévő foglyok megölését.”

Egy másik külügyminisztériumi táviraton 1978. júliusi dátum szerepel. Egy hónappal korábban rendezte és nyerte meg Argentína a FIFA futballvilágbajnokságát.

Az áll benne, hogy vatikáni diplomaták arról tájékoztatták az amerikai nagykövetséget, hogy „június közepén (a világbajnokság kellős közepén) a biztonsági erők elraboltak és tizenöt órán keresztül fogva tartottak egy pszichológusnőt”. Ez idő alatt a gyermekbénulás miatt tolószékben ülő nőt elektromos „picanával” (egy szarvasmarháknál alkalmazott elektromos sokkoló eszközzel) kínozták és vallatták, hogy árulja el az egyik páciensének tartózkodási helyét és tevékenységét.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatalával az Egyesült Államok egy 2016-os hivatalos argentin kérésnek tett eleget. Abban az évben volt ugyanis a katonai puccs negyvenedik évfordulója, és Barack Obama akkori amerikai elnök állami látogatást tett Argentínában.

Ezzel a harmadik dokumentumcsomaggal befejeződött az Argentínára vonatkozó iratok nyilvánossá tétele. Korábban az Obama-kormányzat már feloldotta két adag irat titkosítását.

Írta: Uki Goñi

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság