A Kubai Kommunista Párt vezetője, Raúl Castro szerdán arra figyelmeztette a kubaiakat, hogy Trump-kormányzat politikája miatt súlyosabb hiányokra számíthatnak, de elmondta, hogy a szigetországba nem fog visszatérni a Szovjetunió összeomlása utáni szélsőséges nélkülözés.

Castro, aki három hónap után először szólt az ország lakosságához, azt mondta, hogy az Egyesült Államok nyomása Venezuelán és Kubán súlyos hiányokat eredményezhet a következő hónapokban.

Raúl Castro a gazdasági helyzet romlására figyelmeztetett - Fotó: Estudios Revolución

Idén egész Kubában nehezebbé válhat az olyan alapvető árucikkek beszerzése, mint a csirke, a főzőolaj, a tojás és a liszt. Ennek főleg az az oka, hogy az ország nem rendelkezik elegendő keményvalutával az áruimporthoz, vagy felszereléssel a hazai termeléshez. A nyomdaiparban jelentkező hiányok miatt az állami újságoknak a múlt héten csökkenteniük kellett az oldalszámaikat, és Castro jelezte, hogy a kormány további megszorításokat is be fog vezetni a valutahiány miatt.

„Egy sor döntést hoztunk a gazdaságfejlesztés érdekében, illetve azért, hogy ellenálljunk és legyőzzük azokat az új akadályokat, amelyeket a gazdasági támadás fokozódása okoz” – mondta Castro. „Tudnunk kell a növekvő problémákról, és a helyzet tovább romolhat a következő hónapokban.”

Kuba központilag tervezett gazdasága több százmillió dollár bevételtől esett el az elmúlt hónapokban a baloldali szövetségeseivel és korábbi szövetségeseivel kötött megállapodásai körüli problémák miatt. Brazília jobboldali új elnöke, Jair Bolsonaro a tavalyi év végén felbontotta azt a szerződést, amelynek keretében több ezer kubai orvos dolgozott Brazíliában. A venezuelai gazdaság összeomlása a vélekedések szerint további százmillióktól fosztotta meg Kubát, bár erről egyik ország sem közölt adatokat.

Castro a februárban népszavazással elfogadott új alkotmány kihirdetése alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet. Most a Nemzetgyűlés várhatóan számos olyan törvényt fog elfogadni, amelyek a kubai állam egyes elemeinek korszerűsítését szolgálják, a választási rendszertől a családjogig. Kubai tisztviselők azt mondják, hogy a világ egyik utolsó szovjet jellegű gazdasági rendszerében nem terveznek nagyobb változtatásokat végrehajtani, bár a helyzet romlik.

Habár a hiányok fokozódására figyelmeztetett, Castro kijelentette, hogy a szovjet pártfogójának 1991-es összeomlása után Kubát megrázó éhezés és kétségbeesés nem fog visszatérni Kuba diverzifikált gazdasága miatt – mivel közel évente ötmillió turista és közvetlen befektetések érkeznek Európából, Ázsiából és Latin-Amerikából.

„Nincs szó arról, hogy visszatérnének a ’90-es évek különleges időszakának legkeményebb idői” – mondta Castro. „Ma más a helyzet a gazdaság diverzifikációjának tekintetében, de ettől függetlenül fel kell készülnünk a legrosszabbra.”

Kuba legszorosabb szövetségesét és gazdasági támogatóját, Venezuelát sújtó szankciók mellett a Trump-kormány nehezebbé tette a Kubába való látogatást, és egyesült államokbeli perekkel fenyegeti az ott befektető külföldieket.

A nyomás ellenére, mondta Castro, Kuba nem pártol el Nicolás Maduro elnöktől és kormányától.

„Soha nem szegjük meg azon kötelességünket, hogy szolidárisak legyünk Venezuelával, nem mondunk le egyetlen elvünkről sem, és erőtelkesen elutasítunk mindenfajta nyomásgyakorlást és zsarolást” – jelentette ki Castro.

Írta: Andrea Rodríguez és Michael Weissenstein

Forrás: AP

Fordította: Latin-Amerika Társaság