Szerdán Emiliano Zapata meggyilkolásának századik évfordulójára emlékeztek Mexikóban. Zapata az 1910 és 1917 közötti forradalom egyik legnagyobb hőse volt, akit kormánykatonák lőttek agyon, mert nem volt hajlandó lemondani a parasztok védelméről.

Andrés Manuel López Obrador elnök különösen magához közel állónak tartja Zapatát. Mindketten Dél-Mexikóból származnak, egy olyan országban, amelynek politikáját hagyományosan az északi és a középső területek határozzák meg, és mindketten a mezőgazdaságot tartották régiójuk természetes hivatásának.

López Obrador méltatta Zapatát halálának századik évfordulóján - Fotó: lopezobrador.org

Egy szerdai megemlékezésen López Obrador úgy fogalmazott, hogy fontos, hogy „megértsük, a föld milyen jelentőséggel bír a déli vidéken élő emberek számára”.

López Obrador 2019-et Zapata évének nyilvánította, és a kormány buszjegyeket, postai bélyegeket és lottószelvényeket bocsátott ki a nagy bajszú, széles karimájú kalapot viselő forradalmár képével.

Az elnök azt mondta, hogy Zapata soha nem adta el magát, pedig földet és gazdagságot ajánlottak neki. A mexikói tüntetések legnépszerűbb jelmondata mind a mai napig az, hogy: „Zapata él! A harc folytatódik!”

„Ahogyan a mondás tartja, »Zapata él«, mert megvesztegethetetlen volt, ő volt a vidéki emberek valaha volt leghűségesebb vezetője” – jelentette ki López Obrador az ünnepségen, amit Zapata szűkebb hazájában, a Mexikóvárostól délre fekvő Morelos államban rendeztek.

López Obrador nagy érdeklődést mutat a történelem iránt, és elnökségét Mexikó „negyedik átalakulásának” nevezi, egy szintre helyezve azt a mexikói forradalommal, az 1810 és 1821 közötti Spanyolország elleni függetlenségi háborúval és az 1850-es években az egyház hatalmát megtörő liberális reformmozgalommal.

A történelem iránti ilyetén vonzalma miatt az elnök azonban bírálatokat is kapott, amikor levélben kérte, hogy Spanyolország kérjen bocsánatot az 1519 és 1521 közötti spanyol hódításért. Bírálói szerint ez szükségtelen és megosztó lépés volt.

López Obrador nem érezte úgy, hogy visszakoznia kellene, és kijelentette, hogy „a történelmi emlékezet mindig is jelen lesz, és mindig kitüntetett helye kap majd” kormányzatában.

Forrás: AP

Fordította: Latin-Amerika Társaság