Menesztették az uruguayi védelmi minisztert, a helyettesét és a hadsereg parancsnokát, mert a feltételezhetően a katonai diktatúra idején elkövetett emberijog-sértéseket tussoltak el. Tabaré Vázquez elnök azért vált meg tőlük, mert nem adtak át információkat egy baloldali lázadó 1973-as eltűnésével kapcsolatban. A katonai törvényszék zárt tárgyalásán kiderült ugyanis, hogy a lázadó holttestét egy folyóba dobták, a férfi ellen, aki ezt bevallotta, azonban nem emeltek vádat.

A katonai diktatúra áldozatai közül sokakat még ma is keresnek - Fotó: Getty Images

Megkésett vallomás

Jorge Menéndez védelmi minisztert, Daniel Montiel védelmiminiszter-helyettest, a hadsereg parancsnokát, José González tábornokot és két másik tábornokot hétfőn menesztették.

Ez két nappal azután történt, hogy az El Observador uruguayi újság részleteket közölt abból a vallomásból, amelyet José Gavazzo tett tavaly egy katonai törvényszék előtt. Gavazzo fontos szereplője volt az ellenzékiek elnyomásának az 1973 és 1985 közötti katonai diktatúra idején.

Gavazzo börtönbüntetését tölti azokért a kínzásokért, gyilkosságokért és eltüntetésekért, amelyeket akkor követett el, amikor a Felforgatásellenes Műveletek Koordinációs Hivatalánál dolgozott. Bevallotta, hogy a baloldali lázadó, Romero Gomensoro holttestét ő dobta a Río Negróba.

A huszonnégy éves Gomensoro a baloldali Tupamaro gerillacsoport tagja volt, és 1973 márciusában tűnt el, miután a hadsereg letartóztatta. A katonai diktatúra idején becslések szerint hétezer politikai fogoly volt az országban, akik közül sokakat meg is kínoztak.

A Gomensoro eltűnése utáni napokban találtak egy holttestet. Egy tó partjára mosta ki a víz. Drótkötéllel kötözték meg, és köveket kötöttek rá nehezéknek, de 2002-ig tartott, amíg azonosították, hogy ő az eltűnt baloldali aktivista.

Az El Observador által megszerzett dokumentumok szerint Gavazzo tavaly a katonai törvényszéknek azt mondta, hogy ő volt az, aki Gomensoro holttestét a folyóba dobta. „Én vittem ki a kocsihoz. Én vezettem. (…) Én vettem ki [a holttestet], raktam egy csónakba és én dobtam ki belőle. Én csináltam egyedül” – mondta a bíróságon, az El Observador által megszerzett iratok szerint.

A törvényszék, amely a katonai diktatúra idején elkövetett feltételezett kínzásokat és törvénytelen kivégzéseket vizsgálta, a hadsereg magas rangú tagjaiból állt, akik között ott volt két hétfőn menesztett tábornok, valamint a hadsereg parancsnoka, González tábornok is.

Azonban a törvényszék saját szabályait megszegve, a Gavazzo vallomásából származó információkat nem továbbították a bíróságnak, és az elmondottak nem kerültek nyilvánosságra sem.

Vázquez elnök nem kommentálta a botrányt, de a helyi sajtó szerint „elárulva érezte magát”, amikor az El Observadorban olvasott Gavazzo vallomásáról.

A katonai diktatúra közel kétszáz áldozatát még mindig eltűntként tartják számon, és továbbra is keresik őket. Az eltűntek hozzátartozói elmondták, hogy helyeslik Vázquez elnök döntését, hogy menesztette a hadsereg felső vezetését a Gavazzo-botrány miatt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság