Tíz nappal Brazília jobboldali elnökének beiktatása után több tucat férfi hatolt be egy védett őslakos földre Amazónia egyik eldugott csücskében, utat törve az őserdei növényzetben. Bolsonaro azon ígéretétől felbátorodva, hogy több őslakos területet nyit meg a kereskedelmi fejlődés előtt, a machetékkel, láncfűrészekkel és lőfegyverekkel felszerelkezett férfiak azért érkeztek, hogy érvényesítsék a követeléseiket.

Feszült patthelyzet alakult ki az uru-eu-wau-wau törzs tagjaival, akiknek januári konfrontációjáról mobiltelefonnal videó készült, ami a Reutershez is eljutott. A birtokháborítók azzal fenyegették az indiánokat, hogy felgyújtják a falvaikat, és elűzik őket, mondták a törzs tagjai, akik már bekészítették mérgezett nyilakat az íjaikba.

Bolsonaro az indiánok ellenségeinek oldalán áll - Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino

A behatolók végül meghátráltak. A rezervátumuk bejáratánál lévő golyó lyuggatta felirat azonban intő jelként ott maradt. A táblán a FUNAI mozaikszó áll, ami őslakosok mezőgazdasági érdekek által fenyegetett földjogainak védelmével megbízott szervezet nevének rövidítése.

„Ez egy figyelmeztetés volt, hogy visszajönnek” – mondta a Reutersnek egy tizenkilenc éves uru-eu-wau-wau, Awip Puré néhány héttel az északnyugati Rondônia államban történt incidens után.

Az eset a megszaporodó fenyegetések és illegális behatolások sorát gyarapítja, és a törzsek, valamint az őslakosok jogait védő csoportok szerint ezeket Bolsonaro hatalomra kerülése hozta magával. A földfoglalások százötven százalékkal megnőttek október végi megválasztása óta, állítja az Indián Missziós Tanács (CIMI) brazil jogvédő csoport.

Bolsonaro győzelmének éjszakáján egy orvosi rendelőre és egy iskolára dobtak gyújtóbombát az északnyugati Pernambuco államban lévő Pankararuban, számolt be róla a CIMI. A középnyugati Mato Grosso do Sulban a szervezet elmondása szerint farmerek konvojából lőttek rá a guaraní kaiowá közösségre, hogy megfélemlítsék a törzset.

Brazíliában körülbelül 850 ezer őslakos él, durván háromszáz törzsben. Nagy rezervátumaik, amelyek Brazília területének tizenhárom százalékát teszik ki, régóta konfliktusforrások, mivel a kívülállók rá akarják tenni a kezüket a természeti kincseikre.

Bolsonaro indulatosan bírálta ezeknek a kisebbségeknek szerinte túlzott szövetségi védelmét. Az őslakosokat állatkerti állatokhoz hasonlította, és arról beszélt, hogy jobban kellene asszimilálódniuk, és részesülniük abból a profitból, ami a mezőgazdaság, a fakitermelés és a bányászat előtt megnyitott területeikből folyik be. Az agrárvállalkozások egyik legfőbb támogatójaként elutasította a rezervátumok gyakorlatát.

„Ha elnök leszek, nem lesz egyetlen négyzetcentiméternyi föld sem az őslakos rezervátumok számára fenntartva” – mondta kampányának egyik állomásán 2017-ben a mezőgazdasági államnak számító Mato Grossóban. Az őslakosok védelmezői szerint az ilyen retorika régóta lappangó haragot tüzel fel, és veszélybe sodorja az őslakosok életét.

„Kampánybeszédei (…) felhatalmazássá váltak az őslakos földek megszállására” – mondta Ivaneide Bandeira, a Kanindé az őslakosokat is védő környezetvédelmi civil szervezet vezetője.

Bolsonaro egyik első elnöki intézkedése az volt, hogy elvonta a FUNAI-tól a rezervátumhatárok kijelölésének jogát, és az üzleti érdekek által uralt Mezőgazdasági Minisztériumnak adta azt. Most egy a rezervátumok ellen évtizedek óta harcoló jobboldali mezőgazdász, Nabhan García jogkörébe tartoznak a földügyek. „Óriási a védett területek mérete, és azok ma nagyon kevés indiánnak a kezében vannak” – mondta García a Reutersnek adott interjújában.

Törzsi gyűlés

Az uru-eu-wau-wauk számát megtizedelték a betegségek, amikor a Rondôniát keresztülszelő országút megnyitásával földművesek érkeztek a területre az 1970-es években. Ma százötven túlélőjük egy 1,9 millió hektáros rezervátumban él a bolíviai határ közelében. Ez a terület nagyobb mint az egyesült államokbeli Connecticut állam.

Bár vannak köztük olyanok, akik farmernadrágot hordanak és mobiltelefonokat használnak, amiket a kormányzati jóléti juttatásokból, illetve brazildió- és maniókaliszt-eladásból vásárolnak, a törzs tagjai nagyjából úgy élnek, mint a tapírra és vaddisznóra vadászó őseik.

Az uru-eu-wau-wauk már korábban is találkoztak behatoló illegális favágókkal és farmerekkel. A januári birtokháborítók azonban mások voltak: számokat festettek a fákra, és hatvan hektárt pontos méretekre osztottak fel, mintha parcellákat jelölnének ki a jövőbeli telepesek számára.

A törzs január végén rendkívüli gyűlést hívott össze hat falujának lakóiból. A főnökök és a harcosok kifestették a testüket, felvették papagájtollakból készült fejdíszeiket és hadi táncot jártak el. Írtak egy levelet, amelyben a kormány védelmét kérték, és arra figyelmeztettek, hogy ha kényszerítik őket, akkor használni fogják az íjaikat. „Szükségünk van erre a földre és erdőire, hogy népként túlélhessünk” – mondta a Reutersnek Tangae Uru-eu-wau-wau, az egyik falu vezetője.

A gyűlésen részt vett a FUNAI új vezetője, Franklinberg Ribeiro, a hadsereg amazóniai indián származású nyugalmazott tábornoka is. Biztosította az uru-eu-wau-waukat, hogy ügynöksége meg fogja védeni a földjeiket. „Lépéseket fogunk tenni, hogy megállítsuk ezeket a betöréseket” – nyilatkozta a Reutersnek a törzsi vezetőkkel való találkozó után.

Hetek múltán azonban még mindig nem vontak senkit felelősségre, és az uru-eu-wau-wauk a legrosszabbtól tartanak. A törzs megmutatta a mobiltelefonos felvételeit a Brazil Szövetségi Rendőrségnek, amely őrizetbe is vette a földjükre behatoló egyik gyanúsítottat. Az eljáró bíró azonban nem volt hajlandó elrendelni a letartóztatását.

A hatóságok még mindig keresik David Elias da Silvát, azt a helyi gazdát, aki szerintük a januári inváziót vezette.

A Reuters felkereste a rezervátum közvetlen szomszédságában lévő otthonát. Felesége, Suely nem akarta elárulni, hogy hol van a férje. Kijelentette, hogy a férfi ártatlan, és a törzs tagjait hibáztatta a feszültségért. „Az indiánok nem dolgoznak. Nem csinálnak semmit. Emiatt van minden probléma.”

Megszaporodó támadások

Az illegális bányászokkal és favágókkal való összetűzések fokozódnak az amazóniai régióban fekvő Pará és Maranhão államokban, mondja a FUNAI. Mivel ezekre a területekre a rendvédelmi szervek keze nemigen ér el, az egyes törzsek fegyveres milíciákat hoznak létre, hogy megvédjék a földjeiket.

A bíróságokon is csatározások várhatók. Brazília 1988-as alkotmánya garantálja a törzsek jogát az ősi földjeikhez.

A Brazil Szocialista Párt (PSB) január 31-én benyújtott egy keresetet a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben megtámadták Bolsonaro azon döntését, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium kezébe adja a rezervátumhatárok kijelölésének jogát. A bíróság még nem döntött az ügyben.

Bolsonaro az őslakosok beolvasztását célzó terve az életterüket, nyelveiket és szokásaikat védő szövetségi politikának a visszavonása, mondta Cleber Buzzatto, a CIMI végrehajtó titkára. Attól tart, hogy a változások etnocídiumhoz, azaz az őslakos törzsek szándékos és eltervezett elpusztításához vezethetnek.

Sydney Possuelo néprajztudós, az elszigetelt törzsek egyik vezető szaktekintélye, osztja az aggodalmát. Decemberben ellátogatott a Javari-völgyben lévő rezervátumba, Nyugat-Brazília azon távoli részére, ahol világon a legnagyobb számban élnek érintetlen törzsek. A helyiek elmondták neki, hogy több száz fegyveres „fehér” férfit láttak, akik a Javari-folyón hajókkal hatoltak be a rezervátum területére, ahol orvhalászatot folytattak, teknősökre vadásztak, fákat vágtak ki, és ásványok után kutattak.

Egy éjjel néhányuk rálőtt a rezervátumban lévő kis FUNAI állomásra. Négy rendőr viszonozta a tüzet, akik éves bejárásuk miatt éppen ott tartózkodtak. A Reutersnek nyilatkozó FUNAI-ügynökök megerősítették a támadást. Senkit sem tartóztattak le.

„A brazil őslakosok helyzete soha nem volt túl jó. De a negyvenkét év alatt, amióta Amazóniában dolgozom, a mostani a legnagyobb veszéllyel fenyegető pillanat” – mondta Possuelo telefonon.

„A favágók, bányászok, vadászok, halászok, akik megszállják a rezervátumokat, azt gondolják, hogy az elnök most az ő oldalukon áll” – mondta.

Írta: Anthony Boadle

Forrás: Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság