Kuba külügyekért felelős alelnöke, Anayansi Rodríguez Cameio bejelentette, hogy Kuba szerdán egy teljes személyzettel és felszereléssel ellátott „tábori kórházat” küld Mozambikba annak a nemzetközi együttműködésnek a keretében, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a közegészségügyi viszonyok javításához az Idai ciklon pusztítása után.

Ehhez az új internacionalista brigádhoz 372 olyan kubai orvos fog csatlakozni, akik már eleve az afrikai országban dolgoznak, illetve még harminchat fő, akik március 14-én érkeztek, amikor az Idai először elérte a szárazföldet, számolt be róla az ACN kubai hírügynökség.

Hármas szintű humanitárius vészhelyzet van érvényben Mozambikban az Idai pusztítása miatt - Fotó: Reuters

Mozambikban ciklon a halálos áldozatainak száma 447-re emelkedett, és 794.035 ember közvetlenül érintett, akik közül jelenleg 128.941-en Filipe Nyusi kormánya által felállított 143 menedékhelyen tartózkodnak, derül ki a mozambiki katasztrófavédelmi intézet (INGC) hétfőn frissített adataiból.

Az Idai ciklon trópusi viharként kezdődött Mozambik keleti partvidékén március 4-én. Néhány nappal később elérte a szárazföldet, és a déli félteke minden idők egyik legpusztítóbb trópusi ciklonjává változott, amelyet az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán a negyedik kategóriába soroltak, és súlyos anyagi károkat okozott Mozambikban és Zimbabwében.

Kedden Rodríguez Camejo kubai alelnök és Gladys Bejerano Portela, a kubai államtanács alelnöke és főszámvevő, aláírták a havannai mozambiki nagykövetségen felállított részvétnyilvánító könyvet.

„A kubai állam, kormány és nép nevében legmélyebb együttérzésünket, bánatunkat és szolidaritásunkat fejezzük ki testvérállamunk, Mozambik kormányával és népével az Idai által okozott sajnálatos emberi és anyagi veszteségek miatt” – írta Bejerano.

A ciklon a Mozambik középső részén lévő Manica és Sofala tartományokat sújtotta legjobban, amelyekben mintegy 4,4 millió ember él.

A fővárosban, Maputóban, mintegy 2,5 millió embert érint az Idai puszítása, amelynek következményeit az ENSZ „hármas szintű” humanitárius vészhelyzetként értékelte, amit eddig csak Szíria és Jemen ért el.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság