A walesi herceg és a cornwalli hercegné történelmet írt azzal, hogy ők a brit királyi család első olyan tagjai, akik hivatalos minőségben Kubába látogattak. Károly herceg és Kamilla utazásának célja Kuba és az Egyesült Királyság közötti kapcsolat erősítése azt követően, hogy a két ország a hidegháború idején ellensége volt egymásnak.

A pár koszorúval tisztelgett Kuba nemzeti hőse, az esszéíró és költő José Martí előtt. Ezt követően a kubai elnök által rendezett hivatalos vacsorán vettek részt. A héten csatlakozni fog még hozzájuk Lord Ahmad nemzetközösségi miniszter is, aki a brit kormány képviseletében utazik a szigetországba.

A királyi pár José Martí előtt tisztelgett a Forradalom terén - Fotó: Reuters

Lord Ahmad jelenléte azt jelzi, hogy a Downing Street számára fontos ez a négynapos kubai látogatás, illetve annak lehetséges hatása arra, hogy új utak nyíljanak meg egy olyan ország felé, amely már megkezdte a gazdasági és társadalmi nyitást.

Miután a királyi pár vasárnap az Egyesült Királyság RAF Voyager típusú miniszteri gépének fedélzetéről kubai földre lépett, röviden kezet ráztak a kubai tisztviselőkkel, majd a koszorúzás helyszínére mentek. Károly herceg csendben szemlélte, ahogyan egy nagy rózsakoszorút helyeznek el a havannai Forradalom terén lévő emlékműnél.

A királyi pár Barbadosról, a brit nemzetközösség egyik tagjáról érkezett Kubába. Körútjuk során ellátogattak Saint Kitts és Nevisre, Grenadába, Saint Luciába valamint a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre is.

Kuba és a Nyugat közötti szeszélyes viszony az 1800-as évekig nyúlik vissza. Kubára – a korábbi spanyol gyarmatra – 1898-ban tette rá a kezét az Egyesült Államok, és bár négy évvel később függetlenné vált, amerikai protektorátus alatt maradt.

A hidegháború csúcspontján, 1959-ben egy Fidel Castro által vezetett gerillahadsereg legyőzte az Egyesült Államok által támogatott Batista-kormányt. A Che Guevaraként ismertté vált kommunista hős, Ernesto Guevara de la Serna döntő szerepet játszott a felkelésben.

A fegyveres felkelésre válaszul az Egyesült Államok kereskedelmi embargót vezetett be, amit a szigetországban blokádként – spanyolul „el bloqueo” – emlegetnek. Az ideológiai hasonlóságok mellett az embargónak nagy szerepe volt abban, hogy Kuba közeledjen a Szovjetunió felé. Az Egyesült Államok 1962-ben felfedezte, hogy a szovjetek atomrakétákat telepítenek Kubába, ami miatt majdnem kitört az atomháború.

2014-ben, ötven évnyi fagyos viszony után, az Egyesült Államok és Kuba bejelentették, hogy lépéseket tesznek a diplomáciai kapcsolataik helyreállítása felé. 2017-ben azonban Donald Trump amerikai elnök visszaállított több olyan korlátozást, amelyeket elődje, Barack Obama kormánya enyhített.

A BBC a királyi családdal foglalkozó tudósítója, Nicholas Witchell elmondta, hogy a mostani látogatás azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság „határozottan más” álláspontot képvisel, mint az Egyesült Államok. A brit diplomaták „egyértelműen érzik, hogy eljött az ideje annak, hogy bátorító üzenetet küldjenek a kubai kormánynak, hogy haladjon tovább a gazdasági és politikai reformok útján”, fogalmazott.

Az elmúlt években Kubában ösztönözték a magánvállalkozásokat, habár azon félelmek miatt némileg visszakoztak, hogy a reformok növelik az egyenlőtlenséget.

Kubát jelenleg Miguel Díaz-Canel vezeti, aki tavaly vette át az elnökséget Fidel Castro öccsétől, Raúl Castrótól. Nincs tervben a királyi pár találkozója Raúl Castróval, de díszvendégei lesznek annak a hivatalos vacsorának, amit Díaz-Canel ad a tiszteletükre.

A herceg és felesége egy havannai lemezstúdióban találkozni fog a Buena Vista Social Club tagjaival is. A zenekar világszerte ünnepelt hírességgé vált, amikor 1997-es albumuk meglepetésre világsláger lett és Grammy-díjat nyert.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság