Múlt csütörtökön São Paulóban korrupció vádjával őrizetbe vették Michel Temer korábbi brazil elnököt. A Brazíliát 2016 és 2018 között vezető hetvennyolc éves jogász ellen több esetben is folyik nyomozás.

Temer következetesen tagadja, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el. Közvetlenül azután tartóztatták le, hogy mandátuma lejártával megszűnt a mentelmi joga.

Temer ellen több ügyben is folyik nyomozás - Fotó: AFP

Az úgynevezett Autómosó Hadművelet keretében számos politikust és üzletembert ítéltek el vagy vádoltak meg. Temert lakóhelyén, São Paulóban vették őrizetbe helyi idő szerint csütörtök reggel, majd Rio de Janeiróba szállították.

A helyi sajtó szerint a rendőrség már szerda óta kereste. Korábbi bányászati és energiaügyi miniszterét szintén letartóztatták.

Kicsoda Michel Temer?

A jobbközép MDB párthoz tartozó Temer 2016 augusztusában lett Brazília elnöke, miután vezetésével felelősségre vonási eljárás keretében elmozdították elődjét, a baloldali Dilma Rousseffet.

Hivatali ideje alatt korrupciós vádak merültek fel ellene, amelyektől kongresszusi szövetségesei megvédték.

A rendkívül népszerűtlen egykori jogász professzort januárban váltotta le a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök.

Mi az Autómosó Hadművelet?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által „a minden idők legnagyobb külföldi vesztegetési ügyének” nevezett botrányban 2014 márciusában kezdődött nyomozás.

Szövetségi rendőrségi nyomozásnak indult egy brazíliavárosi benzinkúton lévő pénzváltónál folyó pénzmosás gyanújával.

Később a művelet egyre nagyobb lett, és végül már az állami olajvállalat, a Petrobras igazgatóit vádolták meg azzal, hogy kenőpénzeket fogadtak el építőipari cégektől, hogy cserébe kedvező szerződésekhez jussanak.

A korrupciós ügy során dollármilliók cseréltek gazdát, és több mint nyolcvan politikust és üzletembert érintett. A botrány országszerte hatalmas tüntetéseket váltott ki.

A legismertebb politikus, akit az Autómosó Hadművelet keretében elítélte, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, aki korrupciós vádak miatt jelenleg tizenkét éves börtönbüntetését tölti.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság