Kedden őrizetbe vettek két férfit Rio de Janeiro fekete városi tanácsosa, Marielle Franco meggyilkolásával kapcsolatban. A letartóztatásokra szinte pontosan egy évvel azután került sor, hogy Francót és sofőrjét agyonlőtték, ami óriási felháborodást váltott ki.

Franco élesen bírálta azt, hogy szövetségi biztonsági erőket küldjenek Rio szegény kerületeibe. A rendőrség szerint mindkét gyanúsított korábban a katonai rendőrség tagja volt.

Marielle Franco meggyilkolása óriási felháborodást váltott ki Brazíliában - Fotó: Getty Images

Franco 2018. március 14-én egy a fekete nők támogatásáról szóló rendezvényről távozott, amikor egy másik kocsiból kilenc lövést adtak le az autójára. A képviselőnő négy golyót kapott a fejébe, sofőrjét, Anderson Gomest pedig háromszor találták el. Franco a hátsó ülésen ülő sajtótitkára megsérült.

A kedden letartóztatott két gyanúsított közül az egyiket azzal vádolják, hogy ő lőtt, a másik pedig vezetett.

A gyilkosság sokkolta a brazilokat, akik tömegesen tiltakoztak Rio de Janeiro és más városok utcáin. Ahogy közeledett a gyilkosság évfordulója, úgy erősödtek a bírálatok, hogy senkit sem vontak felelősségre a merényletért.

A képviselőnő iránti máig tartó tiszteletet mutatja, hogy a Mangueira szambaiskola a múlt heti riói karneválon nyilvánosan tisztelgett előtte.

A Rio egyik szegénynegyedében felnőtt Franco élesen bírálta azt a bizottságot, amely a város faveláiba vezényelt szövetségi biztonsági erőket felügyelte.

Egy nappal a merénylet előtt bíráló Twitter-bejegyzést tett közzé egy huszonhárom éves férfi a Manguinhos favelabeli megölésével kapcsolatban, amiért a család a katonai rendőrséget okolta.

„Egy újabb fiatalember megölése, ami a PM [a katonai rendőrség] számlájára írható. Matheus Melo egy templomból jött ki. Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt ez a háború véget ér?” – tette fel a kérdést.

A nyomozók szerint a nő meggyilkolását aprólékosan megtervezték, és szokatlan precizitással hajtották végre, ami alapján feltételezhető, hogy alaposan kiképzett gyilkosok követték el azt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság